Casa Julietei din Verona (Foto)

Au existat de fapt două familii pe nume Montecchi și Capuleti (numele exact este însă Cappelletti).
Se știe de prezența lor până în anii șederii lui Dante la Verona, în casa Julietei, situată lângă Piazza Erbe, unde prezența lor este evidențiată de emblema de pe bolta arcului de intrare în curtea casei.
Montecchi, importanți negustori, au fost cu adevărat implicați în lupte sângeroase pentru controlul puterii în Verona, în special cu familia Guelph din Sambonifacio, dar nu există nicio docadă scrisă despre rivalitatea cu Cappelletti.
Montecchi și Cappelletti sunt menționați și de Dante în Divina Comedie (Purgatorio, VI v. 105-107).
Casa Julietei a devenit un hospitium în Capello în secolul al XIV-lea, iar noua familie Capello care locuia acolo (și care probabil și-a luat numele de la locul în care locuiau) pare să fi exercitat profesia de speciari (adică farmaciști) încă de la sfârșitul al secolului al XV-lea.
Din secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea a devenit un hotel de proastă calitate, având în vedere mențiunea pe care se pare că Dickens a făcut-o despre el.
Doar turnul de la intrare datează din secolul al XIII-lea, deși a suferit nenumărate transformări, inclusiv clădirile dinspre curte.
Tragedia lui Romeo și Julieta și-a găsit confirmarea la Verona și fantezia a amestecat legenda și realitatea, atât de mult încât au fost recunoscute diverse locuri în care s-ar fi desfășurat povestea lui Shakespeare.
În 1905 casa a fost transformată în muzeu, ca un important obiectiv turistic. Între 1936 și 1940, istoricul Antonio Avena a restaurat complet casa într-un mod pitoresc și a adăugat balconul fațadei curții interioare.
Muzeul a fost mobilat de-a lungul timpului cu mobilier din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, picturi și gravuri care redau povestea lui Romeo și Julieta, costume de epocă din filmul Romeo și Julieta realizat în 1968 de Franco Zeffirelli și ceramică din Renaștere la Verona.
Îndrăgostiții care vin acolo se sărută pe balcon și își fac poza cu statuia de bronz a Julietei, a sculptorului Nereo Costantini, la capătul curții.
Femeile trebuie, prin tradiție superstițioasă, să-i atingă sânul drept pentru a le aduce fericire, iubire veșnică și fertilitate. Se crede că statuia aduce noroc persoanelor singure care caută dragoste. Clădirea este acoperită cu urări de dragoste și graffiti multicolore lăsate de îndrăgostiți.
Un castel privat pe o alee departe de centrul istoric al Veronei, care a aparținut familiei Montecchi, este atribuit lui Roméo Montaigu.
Un presupus mormânt gol al Julietei, în marmură roșie, poate fi vizitat în mănăstirea San Francesco in Corso din secolul al XIII-lea, unde cei doi îndrăgostiți și-ar fi încheiat viața.
Foto: domeniu public Wikipedia, Facebook
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu