Cunoaste lumea

Noutăți

Cartoful violet și albastru – deliciu culinar

  •  
  •  
  •  

În descrierile timpurii, vitelotte nu erau neapărat cartofi de culoare violetă. Într-o sursă din 1817, șase soiuri de cartofi sunt listate ca fiind disponibile pe piața din Les Halles; printre ele se numără atât vitelotte, cât și violette.

Un tratat de agricultură publicat în 1863 enumeră cinci culori posibile pentru vitelotte: alb, galben, roz, roșu și violet.

Cuvântul francez vitelotte derivă din franceză arhaică. Prima apariție a cuvântului este din 1812. Cartoful vitelotte a fost cultivat în Franța cel puțin de la începutul secolului al XIX-lea.

Cartofii „Vitelotte” au coaja albastru închis, aproape negru, și pulpa albastru-violet închis; au o aromă caracteristică de nucă și miros de castane. Culoarea este păstrată la gătit și se datorează pigmenților naturali din grupul antociani de flavonoide.

Plantele se maturizează târziu și, în comparație cu soiurile moderne, au randament relativ scăzut. Tuberculii sunt alungiți, cu ochii înfundați; au pielea groasă și astfel se păstrează bine.

„Adirondack Albastru” este un soi de cartofi cu pulpă și coajă albastră, cu o ușoară nuanță violetă, lansat de crescătorii de cartofi de la Universitatea Cornell Robert Plaisted, Ken Paddock și Walter De Jong din SUA în 2003.

Tuberculii pot fi folosiți pentru chipsuri. Spre deosebire de majoritatea soiurilor de cartofi dezvoltate la Cornell în ultimele decenii, acesta este susceptibil la putregaiul roz, frunzele, virusurile comune ale cartofului, gândacul de Colorado, Fusarium și degradarea bucăților de semințe.

Asociația absolvenților din Penn State, SUA, comercializează chipsuri de cartofi în culorile școlii folosind „Adirondack Albastru”.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii