Cartea cu arsenic, un avertisment cu pagini din tapet otrăvitor

Când auzim de cărți periculoase, de obicei ne gândim la scrieri care conțin idei radicale sau controversate, însă acest volum, creat de un medic american la finalul secolului XIX, este periculos la propriu, din cauza paginilor sale care conțin otravă.
„Umbre de pe pereții morții: fapte și inferențe care prefațează o carte cu mostre de tapet cu arsenic” este o carte publicată în 1874 de medicul american Robert Kedzie, chirurg al armatei forțelor unioniste în timpul Războiului Civil American.
Din cele aproximativ 100 de pagini ale cărții, 86 sunt mostre de tapet pigmentat cu arsenic, pe care oamenii de la acea vreme îl foloseau ca să-și decoreze casele.
Chiar dacă era o otravă cunoscută, letală în cazul în care era ingerată, nimeni nu își imagina că arsenicul putea ucide chiar și atunci când era folosit ca ingredient activ pentru a face culorile tapetului mai pronunțate.
În secolul XIX, oamenii considerau că dozele mici de arsenic nu reprezentau un pericol pentru sănătate și foloseau această substanță la fabricarea unei multitudini de produse, de la pudră de față la otravă pentru șobolani.
Substanța a ajuns și în alimente, textile, medicamente și alte bunuri de larg consum, astfel încât utilizarea sa pentru realizarea tapetului nu era considerată ceva ieșit din comun.
Primul pigment verde care conținea arsenic a fost dezvoltat în 1775 de chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele.
Luminozitatea și stabilitatea „verdelui lui Scheele” (așa cum a fost denumit pigmentul), precum și diversele sale variații, cum ar fi verdele smarald și verdele Viena, au avut un succes uriaș pe piață…
Ca să-i facă pe oameni conștienți de pericolul mortal al tapetului cu arsenic, Kedzie a decis să publice o carte care conținea informații despre periculozitatea acestui material, precum și numeroase mostre de tapet toxic.
Potrivit Atlas Obscura, medicul american a realizat 100 de exemplare, pe care le-a donat bibliotecilor publice din statul Michigan, împreună cu o notă în care explica scopul cărții și cu un avertisment pentru bibliotecari să nu-i lase pe copii să atingă paginile.
Cartea conținea zeci de mostre de tapet cu arsenic pe care Kedzie le obținuse de la comercianți și servea drept avertisment pentru oricine o răsfoia… (Sursa: Incredibilia)
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu