CARACTERISTICI PĂMÂNTENE observate pe suprafața lui Titan – cel mai mare dintre sateliții lui Saturn

Astronomii de la Universitatea Cornell (Ithaca, New York) au creat, recent, o nouă hartă topografică a celei mai mari dintre lunile planetei Saturn. Datele utilizate au fost culese de către sonda spațială Cassini (astăzi dispărută) și oferă o nouă viziune, surprinzătoare, asupra reliefului satelitului Titan.
Procesul de obținere a hărții topografice a celui mai mare satelit al lui Saturn a durat un an. Harta în cauză evidențiază câteva trăsături noi ale corpului ceresc studiat. Se remarcă unele vârfuri montane necunoscute până azi, având înălțimi de până la 700 de metri. Două zone din regiunea ecuatorială a lui Titan sunt depresiuni, care ar putea reprezenta mări de odinioară, astăzi secate.
Noua hartă arată, de asemenea, că Titan este un corp ceresc ce are o formă ceva mai turtită decât se credea până acum. Se pare că scoarța acestui satelit al lui Titan variază, ca grosime, într-o măsură destul de mare. Harta nou realizată va fi un instrument important pentru cei care studiază climatul de pe Titan, gravitația acestui satelit și mai ales pentru cei care doresc să îi cunoască morfologia.
Cele trei mări ale satelitului Titan au același nivel al lichidului, aidoma oceanelor de pe Terra. Suprafețele lor s-ar putea afla la același nivel datorită faptului că sunt conectate printr-o structură subterană. Marea majoritate a lacurilor de pe misteriosul satelit al lui Saturn se află în depresiuni ce sunt înconjurate de creste extrem de ascuțite și înalte, în unele locuri ele având altitudini de sute de metri. Aceste creste sunt neobisnuit de ascuțite.
Lacurile de pe Titan par să se fi format precum lacurile carstice de pe Terra. Se pare că rocile din anumite zone au trecut printr-un proces gradual de eroziune la adâncime, formându-se cavități subterane, că ulterior stratul de la suprafață s-a prăbușit și astfel au luat naștere lacurile. Pe de altă parte, lacurile carstice nu prezintă, de obicei, culmi ascuțite, pe margini, precum lacurile de pe Titan.
Trebuie spus că Titan mai este numit și Saturn VI și că, în afara Terrei, e singurul corp cosmic ce posedă, fără dubiu, o suprafață acoperită parțial cu lichid. Între sateliții naturali observați până acum, Titan, a doua lună ca mărime a sistemului solar, este singurul deținător de atmosferă densă. Ca diametru, Titan este cu 50 de procente mai mare decât Luna iar volumul său este superior celui al planetei Mercur.
Cercetările din ultimii ani arată că pe Titan ar fi posibil să existe forme de viață extraterestră – sub forma unor microorganisme, deoarece, din punct de vedere chimic, prin prezența unor compuși organici diverși, există condiții prielnice pentru apariția sau dezvoltarea vieții (în cavitățile cu lichid din subsolul acestui corp cosmic).
Surse: www.sciencedaily.com, wikipedia.org
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Ce frumos! Una din poze e clar facuta de la nivelul solului!!! Ceea ce inseamna ca NASA a plasat acolo un Rover. Poate, poate prind in cadru si un titan de pe Titan…