Cânepa românească, un drog țărănesc sau o nălucire pentru guvernanți?

Cânepa încă se mai află în chingile unei legislații potrivnice și neinspirate la nivel național. Vorbim de o plantă din care în 1989, un singur județ românesc, Aradul, producea o suprafață de cânepă cât toată Uniunea Europeană astăzi.
S-a demonstrat științific, dacă mai era nevoie, faptul că soiurile de cânepa românească cu un conținut de THC de 0,2% nu sunt droguri.
Din păcate guvernele de după 1990 consumă la mic dejun substanțe un pic mai tari și văd în cânepa românească un drog, dintr-o plantă sacră care a îmbrăcat acest neam de mii de ani.
Pe lângă valențele arhicunoscute ale cânepii în cultura şi tradiţia noastră, apar posibilităţi noi de valorificare (circa 1400) cum ar fi uleiul de cânepă, brichetarea cânepii (valoarea termică a cânepii este de patru ori mai mare decât a lemnului), utilizarea cânepii în construcţii (zidărie, izolație), ceaiuri şi alimente tămăduitoare etc…
Punctăm în cele ce urmează câteva demersuri ale Asociației ACTIS (Asociaţia Culturală Tradiţii, Identitate şi Succes) de relansare a acestei plante la nivelul României:
Prima ediţie ZIUA CÂNEPII, organizată de ACTIS (Asociaţia Culturală Tradiţii, Identitate şi Succes), a fost la data de 6 August 2015, în satul Gâlgăul Almaşului, comuna Bălan, din judeţul Sălaj, unde, în anul 2014, a fost înfiinţată prima cultură „autorizată” de cânepă în sistem gospodăresc, după apariţia legii 143/2000, care interzice cultivarea de canabis, fără a face diferenţierea între cele două specii „Canabis sativa” şi „Canabis indica”,
A doua ediţie a fost organizată de ACTIS Timişoara în colaborare cu Grădina Botanică Vasile Fati din Jibou, pe parcursul a două zile (5-6 August 2016) – într-un context deosebit, demn de o manifestare ştiinţifică la nivel naţional – a cuprins o consfătuire ştiinţifică cu o prezenţă selectă – specialişti renumiţi – profesori universitari, antreprenori, reprezentanţii instituţiilor specializate (Direcţia Agricolă, APIA, Centrul de cercetări ştiinţifice din Şimleu Silvaniei, USAMV Cluj-Napoca) şi a unor firme mari Hofigal, Hemp Tek, Favisan, Hemp Flax, Casa Bio).
Citește mai mult aici: România Noastră.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Din cânepă se poate produce țesuturi și hârtie de calitate mult superioara lemnului. Dar istețimea petroliera au făcut lobi pana au băgat sub incidenta legii convertit binele în rău și invers.
Din cânepă se poate produce țesuturi și hârtie de calitate mult superioara lemnului.
Da, un drog țărănesc și o nălucire pentru guvernanții ăștia care nu știu să aprecieze…ăăă… turtele cu julfă… da.
inca o umilinta pe poporul roman . vor sa spuna ca suntem un neam de drogati !!! in Romania se importa seminte de canepa pentru consum uman (cu bemeficii pentru sanatate) desigur la preturi pe masura .poate … alesii nostri care fac legi , vor face si legi drepte ! toata stima pentru cei ce promoveaza cultura canepei (SATIVA) in Romania . le sugerez un slogan :” NU SUNTEM UN NEAM DE DROGATI „