Calea ferată de pe stânca Nasul Diavolului. Una dintre cele mai periculoase căi ferate din lume

În anul 1895 președintele Ecuadorului, generalul Ely Alfaro, anunță construirea în țara sa a „celei mai dificile căi ferate din lume”. În ciuda protestelor venite din partea populației, generalul nu renunță a visul său de a conecta zonele înalte din Guayaquil de capitala Quito, contractând pentru acest proiect dificil un antreprenor din America de Nord. Acordul semnat de guvernul ecuadorian şi firma nord-americană stă la bazele înfiinţării societății ,,Guyaquil and Quito Railway Company”, iar primele lucrări efective la calea ferată din Anzi încep în 1899.
Construirea căii ferate din zonele muntoase nu a fost o sarcină ușoară. Activitatea seismică frecventă, precipitațiile abundente, jaguarii, șerpii veninoși, malaria, dizenterie și febra galbenă au întârziat lucrările. Partea cea mai dificilă din punct de vedere tehnic a căii ferate a fost cea din zona cunoscută de localnici sub numele ,,Nariz del Diablo” – ,,Nasul Diavolului”. Pentru a putea conecta linia în zona „Nasului Diavolului” aflată la o altitudine de 800 de metri, constructorii au sculptat în stâncă o serie de serpentine abrupte peste care au așezat calea ferată. Potrivit legendelor zona este una blestemată de diavol care nu dorea ca pe stânca sa să treacă oamenii.
Foarte curios, în această zonă, circa 2000 de muncitori își pierd viața, fie epuizați din cauza muncii fizice, fie din cauza unor boli contractate în timpul lucrărilor. Printre victime au fost muncitorii aduși din coloniile engleze din Caraibe, cea mai mare parte din Jamaica, și sute de prizonieri care au fost forțați să lucreze cu promisiunea eliberării condiționate dacă se întorc în viață.
Linia a fost finalizată în anul 1902 și a continuat să funcționeze, cu mici întreruperi, până în 1997, când unele alunecări de teren din zonă au dus la închiderea sa totală. În prezent, doar 12 km de la Alausí la Sibambe sunt deschiși turiștilor pentru plimbări ocazionale.
sursa: amusingplanet.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu