Cafetiera sau presa franțuzească de cafea

De-a lungul anilor, cafetiera franceză (presă de cafea) a suferit mai multe modificări de design.
Prima cafetieră din Franța, a fost cafetiera în forma sa rudimentară – un paravan de metal sau pânză montată pe o tijă pe care utilizatorii o presează într-un pahar cu apă fierbinte și zaț de cafea.
Doi inventatori francezi (Mayer și Delforge) au brevetat în 1852 un precursor al cafetierei franceze. Un brevet a fost depus de un francez, Marcel-Pierre Paquet dit Jolbert, publicat oficial la 5 august 1924.
O presă de cafea a fost brevetată în Statele Unite de designerul milanez Attilio Calimani în 1929.
A suferit mai multe modificări de design prin Faliero Bondanini, care și-a patentat propria versiune în 1958 și a realzat-o în fabrica de clarinet franceză Martin SA sub numele de marcă Melior.
Este posibil ca popularitatea sa, să fi fost ajutată în 1965 de utilizarea sa în filmul lui Michael Caine The Ipcress File.
Dispozitivul a fost popularizat în continuare în toată Europa de către compania britanică Household Articles Ltd. și compania daneză de veselă și ustensile de bucătărie Bodum.
Presa franceză de cafea, modelul actual, este formată dintr-un pahar cilindric îngust, de obicei din sticlă sau plastic transparent, echipat cu un capac din metal sau plastic și piston care se potrivește strâns în cilindru și are un filtru fin de sârmă din oțel inoxidabil sau plasă de nailon.
La fel ca și cafeaua, o presă franceză poate fi, de asemenea, utilizată în locul unui infuzor de ceai. Într-o oarecare măsură, ceaiul va continua să se înmoaie chiar și după ce pistonul este apăsat, ceea ce poate face ca ceaiul rămas în presă să devină amar.
Prin urmare, ar putea fi recomandabil să decantați ceaiul într-un vas de servire după preparare.
Aceeași presă franceză de cafea nu trebuie folosită atât pentru ceai, cât și pentru cafea decât dacă este curățată temeinic, deoarece reziduurile de cafea pot strica aroma ceaiului.
Cu toate acestea, această metodă este mai potrivită pentru ceaiurile ușoare și nu este potrivită pentru Chai indian (care trebuie fiert) sau ceai chinezesc (care tinde să fie difuzat timp îndelungat, cu frunzele de ceai refolosite de regulă).
Foto domeniu public, shopify Sarah Pflug
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu