Cunoaste lumea

Noutăți

Café de Flore – Cafeneaua intelectualilor din Paris

  •  
  •  
  •  

Cafeneaua a fost deschisă în anii 1880, în timpul celei de-a treia republici. Numele este preluat dintr-o sculptură a Florei, zeița florilor și a sezonului primăverii din mitologia romană, situată pe partea opusă a bulevardului.

Autorii Joris-Karl Huysmans și Remy de Gourmont au fost doi dintre primii obișnuiți cunoscuți. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Charles Maurras și-a scris cartea „Au sign de Flore” la primul etaj al cafenelei, unde în 1899 a fost fondată și Revue d’Action Française.

Café de Flore a devenit un loc popular pentru scriitori și filosofi celebri. Georges Bataille, Robert Desnos, Léon-Paul Fargue, Raymond Queneau erau obișnuiți, la fel și Pablo Picasso.

Premierul chinez Zhou Enlai era cunoscut ca fiind un patron frecvent al Café de Flore în anii săi în Franța din anii 1920. Interiorul clasic Art Deco al tuturor scaunelor roșii, al mahonului și al oglinzilor s-a schimbat puțin de la al doilea război mondial.

La fel ca principalul său rival, Les Deux Magots, a fost frecventată de numeroși intelectuali francezi în anii postbelici.

În eseul său „A Tale of Two Cafes” și în cartea sa „Paris to the Moon”, scriitorul american Adam Gopnik a meditat asupra posibilelor explicații a motivului pentru care Flore devenise, la sfârșitul anilor 1990, mult mai la modă și mai popular decât Les Deux Magots, în ciuda faptului că această din urmă cafenea a fost asociată cu Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus și alți gânditori celebri din anii 1940 și 1950.

„Ne-am instalat complet: de la nouă dimineața până la prânz, am lucrat acolo, am mers la prânz, la ora două ne-am întors acolo și am discutat apoi cu prieteni pe care i-am întâlnit până la ora opt. După cină, am primit oamenii cu care am aranjat să ne întâlnim. Vi se poate părea ciudat, dar am fost la Flore acasă.” Jean Paul Sartre

O liga românească de gânditori a frecventat locul, de exemplu Emil Cioran, Eugene Ionesco și eseistul Benjamin Fondane.

În fiecare an din 1994, Le Flore găzduiește juriul pentru premiul Prix de Flore, creat de Frédéric Beigbeder și Carole Chrétiennot, care recompensează un tânăr autor talentat considerat promițător.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii