Cunoaste lumea

Noutăți

Bureții marini inspiră următoarea generație de zgârie-nori și poduri

  •  
  •  
  •  

Când ne gândim la bureți, avem tendința să ne gândim la ceva moale și ușor de stricat. Dar cercetătorii de la Școala de Inginerie și Științe Aplicate (SEAS) de la Harvard John A. Paulson folosesc scheletele sticloase ale bureților marini ca inspirație pentru următoarea generație de clădiri mai puternice și mai înalte, poduri mai lungi și nave spațiale mai ușoare.

Într-o nouă lucrare publicată în Nature Materials, cercetătorii au arătat că structura scheletică pătrată întărită în diagonală a Euplectella aspergillum, un burete marin de adâncime, are un raport rezistență-greutate mai mare decât modelele tradiționale de zăbrele care se folosesc de secole la construcția clădirilor și podurilor.

Am descoperit că strategia de armare în diagonală a buretelui atinge cea mai mare rezistență la flambaj pentru o anumită cantitate de material, ceea ce înseamnă că putem construi structuri mai puternice și mai rezistente prin rearanjarea inteligentă a materialului existent în cadrul structurii”, a spus Matheus Fernandes, student absolvent la SEAS și primul autor al lucrării.

Cercetarea noastră demonstrează că lecțiile învățate din studiul sistemelor scheletice cu bureți pot fi exploatate pentru a construi structuri care sunt optimizate geometric pentru a întârzia flambajul, cu implicații uriașe pentru utilizarea îmbunătățită a materialului în aplicațiile moderne de infrastructură”, a spus Katia Bertoldi, William și Ami Kuan Danoff profesori de mecanică aplicată la SEAS și autori corespondenți ai studiului.

Material furnizat pentru Science Daily de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences.

Original scris de Leah Burrows.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii