Cunoaste lumea

Noutăți

Bucureștii primarului Barbu Ștefănescu Delavrancea (Foto)

  •  
  •  
  •  

În 1899, când devine primar al Capitalei, Barbu Ștefănescu Delavrancea intră în istoria bucureșteană mulţumită câtorva premiere în administrația locală.

În timpul mandatului său a avut loc modernizarea transportului, prin înlocuirea tramvaielor trase de cai cu cele electrice.

În legătură cu această chestiune, Delavrancea informa Consiliul comunal, la 19 noiembrie 1899, asupra faptului că, în urma consultărilor pe care le-a avut cu oameni competenți, a ajuns la concluzia că „putem scăpa de modul barbar al tracţiunii cu cai, înlocuindu-l cu tracţiunea dinamo-electrică”.

Cu toate că țară era afectată de criza economică, iar bugetul primăriei redus, a reușit realizarea lucrărilor de aliniere pe 120 de străzi din centrul orașului, dar și la periferie, printre acestea numărându-se „Calea Rahovei”, „Sapienței”, „Dudești”, „Colțea”, „Lipscani”, „Șoseaua”, „Calea Victoriei”.

De departe însă cea mai importantă realizare a primarului Delavrancea rămâne sistemul de prelucrare și filtrare a apei râului Dâmbovița, oferind pentru prima dată orașului apă potabilă.

A susținut construirea unei stații de captare a apei, la Bragadiru, realizată din 20 de puțuri de beton, iar uzina electrică de la Ciurel a fost mutată la Grozăvești și mărită instalația.

Datorită acestei realizări, apă consumată de bucureșteni era „curată, limpede și potabilă”, iar mortalitatea din cauza febrei tifoide a scăzut considerabil.

O altă problemă a cărei rezolvare a fost mult așteptată de bucureșteni a fost cea a iluminatului public. În acest sens, s-a opus reînoirii contractului cu societatea furnizoare de gaz pentru iluminatul Capitalei și a militat pentru încheierea unui contract ce prevedea iluminarea cu electricitate.

De asemenea, a înființat o școală profesională de meserii pentru fii românilor săraci, oferindu-le șansa de a se forma ca mici meseriași și a introdus legea repausului duminical, municitorii beneficiind de o zi liberă pe săptămână.

 Andreea Mâniceanu

Casa Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii