Bucureștii magnoliilor

Magnolia este asociată cu frumusețea și perseverența, dar și cu demnitatea, noblețea și dragostea. În România, cea mai vârsnică magnolie se află la Câmpina.
Se spune că a fost adusă în anul 1918, de către un arhitect austriac și plantată în curtea unui industriaș al acelor vremuri.
În Capitală, cea mai bătrână magnolie se află în curtea grădiniței nr. 133, din Sectorul 2. Cu o coroană impresionantă de flori roz, aceasta bucură în fiecare primăvară prichindeii înscriși la această grădiniță.
Multe dintre magnoliile Bucureștilor au fost plantate la începutul anilor ’90, când bucureștenii s-au putut bucura, în sfârșit, de libertatea de a călători în străinătate.
Datorită acestui lucru, vedem în vechile cartiere de case, magnolii plantate acum mai bine de treizeci de ani.
Ceea ce este îmbucurător, este faptul că bucureștenii continuă să planteze magnolii, din dorința de a înfrumuseța orașul.
Nu putem vorbi însă de Bucureștii magnoliilor, fără a aminti de „harta magnoliilor”, o minunată ideea a Dianei Robu.
Pe această hartă, veți găsi un „pin-inimă” pentru fiecare magnolie pe care Diana a întâlnit-o în plimbările sale pe străzile Capitalei. Ne vom opri și noi, în rândurile ce urmează, pe cât mai multe străzi bucureștene, recunoscute pentru frumusețea magnoliilor.
Cea mai fotografiată magnolie din București, populară în rândul celor pasionaţi de fotografie, dar nu numai, este cea de pe strada Mahatma Gandhi, acolo unde în weekend oamenii stau la rând pentru a o admira.
Pe această stradă, la nr. 8, veți descoperi o casă îmbrăcată toată în magnolie, cu un medalion interesant pe fațadă, pe care se află inscripționat anul 1932, posibil anul construcției.
Cel care a ridicat casa a fost Constantin Dimopol și cel mai probabil chiar el a fost și cel care a plantat această magnolie, despre care se spune că ar fi cea mai mare magnolie din București.
Dacă v-a impresionat magnolia de pe strada Mahatma Gandhi, cu siguranță, vă veți dori să ajungeți și pe strada Jean Louis Calderon, căci foarte aproape de Ambasada Ungariei, se află o altă splendidă magnolie.
Și dacă luăm în calcul și frumoasa arhitectură a clădirii ambasadei, avem un tablou complet de primăvară bucureșteană autentică.
O altă zonă a Bucureștilor împânzită de magnolii este cartierul Cotroceni. Aici vă puteți bucura de deosebitele magnolii albe „Stellata”, pe cât de frumoase, pe atât de fragile.
Pe bulevardul „Eroii Sanitari” puteți găsi o astfel de magnolie unică în București, căci are o singură ramură cu flori roz, restul fiind albe.
De altfel, multitudinea de magnolii de pe străzile acestui cartier se îmbină perfect cu aerul boem al caselor în stil Art Nouveau sau neoromânesc, adevărate bijuterii arhitecturale, dar și cu ceainăriile cochete, curțile îngrijite și… pisicuțele prietenoase.
Una dintre ele este chiar paznicul celei mai frumoase magnolii din cartier, însă trebuie să știți că deși pare blândă, nu va ezita să protesteze față de oricine va încerca să tragă de crengile florii pe care și-a luat misiunea să o păzească.
În lunile de primăvară, Dristor este unul dintre cele mai frumoase cartiere bucureștene, datorită culorilor magnoliilor ce împodobesc această zona a orașului.
O plimbare pe străzile Levănţica, Cerceluş și, în special, Diligenţei, vă va descoperi o imagine idilică a primăverii, cu lumină perfectă pentru fotografii.
Aproape că nu există curte în care să nu se afle câte o magnolie. Veți simți că ați nimerit într-un festival al frumuseții naturii, ca și cum oamenii de pe această stradă s-au pus toți de acord să bucure ochii trecătorilor.
Un adevărat spectacol de culoare. Flori albe, roz, mov sau galbene se înalță către cerul senin.
Un alt cartier pentru plimbări liniștite primăvara este Dămăroaia, plin de culoare, datorită magnoliilor ce înfloresc tot mai mult de pe o zi pe alta.
Cu toate că sunt mai rare, magnoliile albe au o delicatețe și o eleganță aparte. Opriți-vă pentru o clipă în dreptul casei de la nr. 11, pentru a admira o splendidă magnolie yulan cu irizații rozalii.
Curtea care adăpostește această magnolie păstrează și o frumoasă casă de factură modernistă, construită cel mai probabil în anii ’30-’40.
La nr. 61, în curtea casei medicului George Emil Palade, laureat al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină, vă așteaptă o altă magnolie dornică să vă încânte privirile.
Printre locurile mai puțin cunoscute unde vă puteți bucura de primăvară și de magnolii este și micuța livadă din Parcul Morarilor, de pe Șoseaua Pantelimon.
Aici se găsesc peste patruzeci de magnolii din specia „Galaxy”, destul de tinere și nu foarte mari, însă foarte frumoase. Și cine nu ar fi încântat de o grădină plină de magnolii în mijlocul unui parc frumos amenajat?
Magnoliile din curtea unei cochete case de pe strada Haga, pe lângă denumirea poetică „Parfum de Rai”, au și o poveste interesantă: au fost plantate de proprietara curții atunci când s-au născut nepoții săi, în semn de recunoștință pentru bucuria de a fi bunică.
Pe strada Alexandru Magatti, la intersecția cu strada Sergent Gheorghe Vârtej, veți descoperi o magnolie uriașă, care ajunge până la înălțimea acoperișului casei pe care o înfrumusețează. Este o magnolie de un cyclam superb, cu ramuri foarte bogate și o coroană aproape perfectă.
Zona Pieței Muncii ne oferă un motiv în plus ca în zilele frumoase de primăvară să luăm străzile Capitalei la pas în căutarea minunatelor magnolii.
Le veți găsi în cartierele de case, cuprinse între bulevardul Decebal și strada Baba Novac.
În zona de nord a Bucureștilor, două magnolii tinere îmbrățișează Arcul de Triumf. Dacă apropiați cu grijă obiectivul aparatului de fotografiat de petalele lor, veți reuși să surprindeți și talia bisericii Cașin în depărtare. Este unul dintre cele mai fotografiate locuri bucureștene.
Pe bulevardul Lascăr Catargiu, câteva magnolii plantate în anii trecuți înfrumusețează casele proiectate de renumiți arhitecți și locuite de personalități la fel de renumite.
La nr. 54, în clădirea ce găzduiește Aeroclubul Român, puteți admira două magnolii ce în timp vor acoperi fațada casei proiectate de arhitectul Duiliu Marcu în anul 1916 pentru inginerul Constantin M. Vasilescu.
La nr. 46, o magnolie firavă se îmbină perfect cu ornamentele eclectice ale arhitecturii casei profesorului dr. Nicolae Gheorghiu.
Această locuință a fost proiectată de arhitectul Thoma Dobrescu între anii 1911-1912. Dacă mergeți agale tot înainte, vă vor întâmpina alte case, cu alte magnolii, toate de poveste, iar magnoliile, la fel!
*continuarea articolului se găsește în ziarul „București în 5 minute”, martie 2024, pe care îl găsiți la standurile muzeelor care fac parte din structura Muzeului Municipiului București.
Text: Andreea Mâniceanu
Casa Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor
Foto: Radu Niță
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu