Broccoli Romanesco – uimitoarea legumă care îi pune pe gânduri pe… matematicieni. Forma sa are legătură cu teoria fractalilor

Broccoli Romanesco este o legumă comestibilă și destul de gustoasă, după cum spun cei care au încercat-o, ce are un aspect incredibil, fără să fie produsă prin inginerie genetică. Deși toate lucrurile existente în natură au matematica lor, de obicei nu prea asociem matematica cu zarzavaturile. În cazul unei legume cum este broccoli Romanesco există o astfel de legătură, mai evidentă decât în cazul altor vegetale.
La prima vedere, un broccoli Romanesco frapează pe oricine, prin forma sa. O formă care amintește de fascinanții fractali. Ce sunt fractalii? Într-o definiție formulată în termeni simpli, un fractal este o figură geometrică alcătuită dintr-un număr nesfârșit de elemente, în care fiecare element, oricât de mic, este o copie fidelă a întregului ansamblu. Altfel spus, un fractal constituie o figură geometrică ce prezintă un model repetitiv la orice scară – mai mică sau mai mare.
În cazul unui broccoli Romanesco, componentele mai mici ale inflorescenței sale au forme asemănătoare întregii legume. Bineînțeles, la o scară foarte mică acest fenomen încetează să se reproducă, în cazul acestei legume. Însă, cel puțin în parte, un broccoli Romanesco aduce cu un fractal. Broccoli Romanesco este o legumă aspectuoasă, care-ți atrage atenția numaidecât și constituie o curiozitate a lumii vegetale, cu inflorescențele sale ale căror mici buchețele formează spirale care, din câte se afirmă, pot fi asociate cu seriile de numere ale lui Fibonacci.
O căpățână de broccoli Romanesco cântărește 300-500 de grame. Planta face parte din aceeași familie de vegetale precum varza, conopida, varza de Bruxelles, având un conținut bogat de acid folic, vitamina C, fibre, carotenoizi și potasiu. Neobișnuita legumă poartă numele de broccoli, dar aduce mai mult cu o conopidă exotică. Primele date despre o asemenea legumă provin din Italia secolului XVI. Numele său provine de la „orașul celor șapte coline” sau „cetatea eternă”. De la numele Romei! Broccoli Romanesco se cultivă în același mod ca și conopida.
Autor: Tomi Tohaneanu
Surse: www.odditycentral.com, wikipedia.org, agrointel.ro
Imagini: www.odditycentral.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu