Brățara în formă de rață a lui Ramses II

Această brățară din aur masiv a lui Ramses II este compusă din două părți, legate pe o parte printr-o balama și pe cealaltă printr-o închizătoare.
Partea superioară mai largă a brățării este decorată cu o rață cu două capete. Corpul este format dintr-o bucată mare de lapis-lazuli încadrată de benzi largi de placă de aur.
Cele două capete și coada întinsă a raței erau din aur decorate cu mărgele și sârmă lipite mici. Decorul fin este executat prin tehnica granulării și constă în mare parte din motive geometrice.
După ce a domnit timp de 30 de ani, Ramses s-a alăturat unui grup select care includea doar câțiva dintre cei mai longeviv conducători ai Egiptului.
Prin tradiție, în al 30-lea an al domniei sale Ramses a sărbătorit un jubileu numit festivalul Sed. Acestea au fost ținute pentru a onora și a întineri puterea faraonului.
Abia la jumătatea a ceea ce ar fi o domnie de 66 de ani, Ramses îi eclipsase deja pe toți, cu excepția unora dintre cei mai mari predecesori ai săi în realizările sale.
El a adus pacea, a menținut granițele egiptene și a construit monumente mari și numeroase în tot imperiul. Țara lui era mai prosperă și mai puternică decât fusese în aproape un secol.
Ramesses stă la baza poemului „Ozymandias” a lui Percy Bysshe Shelley. Diodor Siculus dă o inscripție pe baza uneia dintre sculpturile sale ca: „Eu sunt regele regilor, Osymandias. Dacă știe cineva cât de mare sunt și unde zac, să depășească una dintre lucrările mele” este parafrazată în poemul lui Shelley.
Viața lui Ramses al II-lea a inspirat multe reprezentări fictive, inclusiv romanele istorice ale scriitorului francez Christian Jacq, seria Ramsès; romanul grafic Watchmen, în care personajul lui Adrian Veidt îl folosește pe Ramses al II-lea pentru a face parte din inspirația pentru alter-ego-ul său, Ozymandias; romanul lui Norman Mailer Ancient Evenings, care se referă în mare parte la viața lui Ramses al II-lea, deși din perspectiva egiptenilor care trăiesc în timpul domniei lui Ramses al IX-lea; și cartea Anne Rice The Mummy, or Ramses the Damned (1989), în care Ramsses era personajul principal.
În The Kane Chronicles, Ramesses este un strămoș al personajelor principale Sadie și Carter Kane. Ramesses II este unul dintre personajele jocului video Civilization V.
Ramses al II-lea este un personaj principal din cartea de ficțiune The Heretic Queen de Michelle Moran publicată în 2008.
Este un roman despre povestea de dragoste și anii de început ai căsătoriei faraonului Ramses și a reginei Nefertari, în perioada în care Faraonul Ramses al II-lea încearcă să decide cine va fi regină între cele două soții ale sale Nefertari și Iset.
Nefertari este fiica și orfană a reginei Mutnodjmet și a generalului Nakhtmin, nepoata reginei Nefertiti și a faraonului Ankhenaton.
Cartea este spusă din perspectiva lui Nefertari și este ficțiune, dar tratează multe evenimente istorice de la începutul domniei lui Ramses al II-lea și mulți oameni istorici care oferă cititorilor o viziune asupra cum ar fi putut fi viața și aceste personaje istorice.
Foto egypt-museum.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu