Cunoaste lumea

Noutăți

Bomba cu ceas de pe fundul mărilor şi oceanelor. Mii de nave scufundate în al Doilea Război Mondial reprezintă un pericol mortal pentru mediu (VIDEO)

  •  
  •  
  •  

Peste 3.000 de nave – dintre care aproximativ 300 de petroliere – au fost scufundate doar în Oceanul Pacific în al Doilea Război Mondial. Pe lângă combustibil şi ţiţei, multe dintre ele transportau şi alte substanţe periculoase, iar recipientele şi rezervoarele în care acestea se află pot ceda în orice moment şi da naştere unor dezastre naturale.

Cercetătorii spun că scurgerile de ulei, petrol şi alte substanţe pot fi devastatoare pentru ecosistemele în care se află aceste epave, potrivit The Daily Beast.

În jurul unora există recifuri prospere şi sănătoase. Oamenii de ştiinţă încearcă să le identifice pe cele mai periculoase, dar aceasta este o sarcină dificilă.

Doar o foarte mică parte din mările şi oceanele lumii este explorată. Există hărţi detaliate cu suprafaţa Lunii, dar nu şi cu zone vaste aflate la mare adâncime.

Mai multe organizaţii se străduiesc să afle unde sunt epavele periculoase. De exemplu, doar în Laguna Chuuk sunt 65 de epave, dintre care 17 sunt considerate foarte periculoase, potrivit lui Matt Carter, arheolog marin şi director de cercetare la organizaţia Major Projects Foundation (MPF).

Chiar şi când aceste epave periculoase sunt identificate, mai există o mare problemă: lipsa banilor. Ţările sărace nu îşi permit operaţiuni de scoatere a substanţelor periculoase din acestea.

Dintre navele scufundate în Pacific, 1.200 sunt periculoase, potrivit lui Carter, iar 50 prezintă un risc foarte ridicat de contaminare a ecosistemelor din jur. În total, cele 3.000 de epave au împreună peste 4,1 milioane de tone de combustibil la bord.

Printre epavele din Laguna Chuuk, la o adâncime de 30 de metri se află şi Rio de Janeiro Maru, un pachebot care putea transporta 1.100 de pasageri şi avea un echipaj de 150 de persoane. Nava a fost scufundată în 1944 de avioane americane. Cercetătorii încearcă să afle care este starea rezervoarelor de combustibil ale navei.

Citește mai mult: Gândul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii