Biblioteca lui Leonardo da Vinci conţinea aproape două sute de volume, un număr extraordinar pentru acel moment

Leonardo obişnuia să spună că este o „persoană fără carte”, dar nu era adevărat. Maestrul a simțit mereu nevoia unui dialog și a unei confruntări constante cu intelectualii vechi și cu cei contemporani. Desigur, nu a beneficiat de o educație ortodoxă și tradițională, dar în timp, a devenit un cititor pasionat și un colecționar de cărți, iar la sfârșitul vieții sale, Leonardo deţinea aproape două sute de volume, un număr extraordinar pentru acel moment.
Biblioteca lui Leonardo este una dintre cele mai puțin cunoscute aspecte ale laboratorului său, deoarece este o bibliotecă „pierdută”, din care s-a păstrat un singur volum: „Tratatul de arhitectură și mașini”, al lui Francesco di Giorgio Martini, splendidul manuscris de pergament păstrat în Biblioteca Laurențiană din Florența, pe care Leonardo a scris de mână 12 adnotări.
Cu toate acestea, Muzeul Galileo din Florenţa a încercat să organizeze o expoziţie intitulată „Leonardo şi cărţile sale. Biblioteca Geniului Universal”, expoziţie îngrijiţă de Carlo Vecce, care va rămâne deschisă până pe 22 septembrie şi în care nu s-a încercat doar reconstituirea bibliotecii leonardiene, ci și povestea întâlnirii lui Leonardo cu lumea cărților și cuvântul scris.
Când a avut loc prima întâlnire a lui Leonardo cu cărțile? Probabil foarte devreme, în copilărie și în timpul adolescenței.
Chiar dacă era un copil nelegitim, Leonardo provenea, din partea tatălui său dintr-o familie de notari, unde se presupune că exista o mică bibliotecă, la fel ca în alte familii ce aparţineau aceluiaşi mediu social: comercianți, burghezi și notari, şi unde puteau fi găsite capodoperele lui Dante, Petrarca și Boccaccio, cărți religioase și devoționale, precum și câteva lucrări de popularizare filosofică și științifică în limbaj vernacular.
În ceea ce priveşte literatura, aceasta era reprezentată de romane și poezii cavalerești, nuvele, cronici, povești, fabule și cărți ale unor autori vechi (Ovidiu, Lucan, Sallustius, Cicero) și desigur un manual de gramatică elementară pentru învățarea limbii latine, o limbă necesară mai ales pentru profesiile juridice și medicale.
Citește mai mult: Rador
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu