Biblioteca digitală mondială – accesibilă gratuit

Această colecție conține materiale de patrimoniu cultural adunate în timpul proiectului World Digital Library (WDL)/ Biblioteca digitală mondială, inclusiv mii de articole oferite de organizații partenere din întreaga lume, precum și conținut din colecțiile Bibliotecii Congresului.
Toate înregistrările articolelor includ descrieri narative transmise de partenerii contribuitori și îmbunătățite de cercetătorii WDL pentru a contextualiza articolul și importanța sa culturală și istorică.
Cărțile, manuscrisele, hărțile și alte materiale primare din colecția WDL sunt prezentate în limbile lor originale; sunt reprezentate peste 100 de limbi, inclusiv multe limbi mai puțin cunoscute și pe cale de dispariție.
Lansată în 2009, Biblioteca Digitală Mondială a fost un proiect al Bibliotecii Congresului S.U.A., cu sprijinul UNESCO și contribuții din partea bibliotecilor, arhivelor, muzeelor, instituțiilor de învățământ și organizațiilor internaționale din întreaga lume.
În decembrie 2006, UNESCO și Biblioteca Congresului au convocat o reuniune a experților la sediul UNESCO din Paris pentru a discuta despre proiect.
Ei au remarcat că puțin conținut cultural este digitalizat în multe țări și că țările în curs de dezvoltare, în special, nu au capacitatea de a digitiza și de a-și afișa comorile culturale.
Întâlnirea experților a condus la înființarea unor grupuri de lucru pentru elaborarea liniilor directoare ale proiectului și la o decizie a Bibliotecii Congresului, UNESCO și a cinci instituții partenere – Bibliotheca Alexandrina, Biblioteca Națională a Braziliei, Biblioteca și Arhivele Naționale din Brazilia.
Egipt, Biblioteca Națională a Rusiei și Biblioteca de Stat Rusă – pentru a contribui cu conținut la un prototip WDL, prezentat la Conferința Generală UNESCO din 2007.
O echipă de la Biblioteca Congresului a dezvoltat apoi versiunea publică online a WDL, care a fost lansată la UNESCO în aprilie 2009. Douăzeci și șase de instituții au contribuit cu conținut la versiunea de lansare a site-ului.
Partenerii de lansare au inclus biblioteci naționale și organizații culturale din Brazilia, China, Egipt, Mexic, Rusia, Franța, Suedia, Uganda, Statele Unite și alte locații din întreaga lume.
După lansare, WDL a continuat să adauge conținut pe site și să angajeze noi parteneri din toate părțile lumii. În aprilie 2010, instituțiile și organizațiile care contribuie la WDL au adoptat Carta WDL, care a stabilit o structură de guvernanță permanentă.
În 2021, după mai bine de 10 ani de funcționare, Biblioteca a făcut tranziția colecției mondiale de comori interculturale a WDL într-o casă durabilă pentru acces perpetuu pe site-ul principal al Bibliotecii Congresului.
Site-ul original al Bibliotecii digitale mondiale este păstrat de Arhiva Web a Bibliotecii Congresului, care surprinde aspectul și senzația site-ului.
Acum disponibilă pe site-ul principal al Bibliotecii, colecția este o resursă bogată și valoroasă care arată diversitatea culturilor lumii prin contribuțiile a sute de organizații.
Sursa – www.loc.gov
https://www.loc.gov/collections/world-digital-library/about-this-collection/
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu