Belgienii au văzut un lup în sălbăticie după 100 de ani. Cum au dispărut lupii în Europa de Vest?

Nu este greu să găsim pe internet știri îngrijorătoare despre cum așezările urbane și poluarea duc la distrugerea habitatelor multor viețuitoare sălbatice. Însă o știre pozitivă vine din Belgia, acolo unde, după mai bine de un secol, a fost zărit din nou un lup în sălbăticie. Datorită unei etichete electronice care a fost montată în prealabil lupului, știm că acesta a parcurs sute de kilometri din Europa de est, prin Germania și Olanda, înainte de a ajunge în Belgia.
„În ultimele zile lupul a rămas lângă orașul flamand Beringen și baza militară de la Leopoldsburg. Animalul a fost cipat când se afla pe teritoriul Germaniei și a călătorit 500 de kilometri în zece zile”, declară grupul belgian de mediu Landschap.
Totuși, nu toată lumea sărbătorește. Fermierii din Franța, Spania și Italia sunt îngrijorați de amenințarea pe care lupii o reprezintă pentru animalele lor. Cu toate acestea, pentru campaniile de mediu și de biodiversitate, știrile sunt cu siguranță bune. În 1979, Convenția de la Berna privind conservarea vieții sălbatice din Europa și a habitatelor naturale enumeră lupul drept „un element fundamental al patrimoniului nostru natural european”.
Un compromis ar putea fi ca guvernele să-i compenseze pe fermieri pentru animalele pierdute, dacă aceasta înseamnă că populația de lupi poate fi stabilită din nou. Deși aceasta este prima vizită confirmată a unui lup în Belgia de la începutul secolului XX, camerele video au capturat anterior imagini despre ceea ce probabil a fost un lup în regiunea Ardennes din sudul Belgiei în 2011. Această observație nu a fost niciodată verificată, dar este o altă sugestie că populația de lupi crește încet și se răspândește din nou în Europa de Vest, migrând din partea de nord și est a continentului. Cu câteva sute de ani în urmă, lupii erau inamicii publici numărul unu în Europa. Regele Edward I al Angliei, care a luat tronul la sfârșitul secolului al XIII-lea, a ordonat exterminarea completă a animalelor.
Lupii nu s-au mai întors în Marea Britanie, dar pe actualele teritorii ale Poloniei, Ucrainei sau României, numarul lor se dubla în acele vremuri. Pentru conservatori, este important ca populațiile de lupi să creasca, chiar și cu pericolele asociate.
„Lupii echilibrează ecosistemul. Aceștia țin sub control populațiile de erbivore, permițând astfel copacilor și plantelor să crească și să se dezvolte. Fără acești prădători populațiile de erbivore nu ar avea dușmani naturali și ar stăpânii pădurile”, declara biologul Robert Myslajek, de la Universitatea din Varșovia, pentrue The Guardian în anul 2016.
sursa: http://www.sciencealert.com/100-years-later-wild-wolves-return-to-belgium-flanders
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu