Cunoaste lumea

Noutăți

Balena cu colț

  •  
  •  
  •  

Narvalul este cel mai strâns înrudit cu balena beluga. Împreună, aceste două specii cuprind singurii membri existenți ai familiei Monodontidae, denumiți uneori „balenele albe”.

Cea mai vizibilă caracteristică a narvalului mascul este un singur colț lung, care este de fapt un dinte canin care se proiectează din partea stângă a maxilarului superior, prin buză și formează o spirală elicoidă stângă.

Colțul crește de-a lungul vieții, atingând o lungime de aproximativ 1,5 până la 3,1 m. Este gol și cântărește aproximativ 10 kg.

Aproximativ unul din 500 de masculi are doi colți, care apar atunci când caninul drept crește, de asemenea, prin buză.

Doar aproximativ 15% dintre femele cresc un colț, care este de obicei mai mic decât un colț de sex masculin, cu o spirală mai puțin vizibilă.

Colectat în 1684, există un singur caz cunoscut al unei femele care a crescut un al doilea colț.

Colții sunt înconjurați posterior, ventral și lateral de câțiva dinți vestigiali mici, care variază ca morfologie și histologie.

Acești dinți pot fi uneori extrudați din os, dar se află în principal în alveolele dentare deschise din botul narvalului, alături de colți.

Morfologia și anatomia variată a dinților mici indică o cale de învechire evolutivă lăsând gura narvalului fără dinți.

Găsit în principal în Oceanul Arctic canadian și în apele groenlandeze și rusești, narvalul este un prădător arctic specializat.

În timpul iernii, se hrănește cu prada bentoană, mai ales pești plați, sub gheață densă. În timpul verii, narvalii mănâncă mai ales cod arctic și halibut groenlandez, restul dietei lor fiind alți pești, cum ar fi codul polar.

În fiecare an migrează din golfuri în ocean pe măsură ce vine vara. În timpul iernii, masculii se scufundă ocazional până la 1.500 m adâncime, cu scufundări care durează până la 25 de minute. Narvalelii, ca majoritatea balenelor cu dinți, comunică prin „clicuri”, „fluiere” și „ciocănituri”.

Narvalii pot trăi până la 50 de ani și sunt adesea uciși prin sufocare după ce au fost prinși din cauza formării gheții de mare.

Alte cauze de deces, în special în rândul balenelor tinere, sunt înfometarea și prădarea de către orci.

Sunt clasificați de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) drept „aproape amenințați”.

Narvalelii au fost vânați de sute de ani de către inuiți din nordul Canadei și din Groenlanda pentru carne și fildeș și continuă o vânătoare reglementată de subzistență.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii