Cunoaste lumea

Noutăți

Avertizare de Ziua Îndrăgostiților în țările din Asia

  •  
  •  
  •  

Țările din Asia cu o îndelungată tradiție și cu o etică a familiei care nu are corespondent în lumea occidentală, încep să-și avertizeze tinerii împotriva a ceea ce consideră ei a fi „pericolul Zilei Îndrăgostiților”, perioadă în care sărbătoarea împrumutată de la americani nu face altceva decât să încurajeze încalcarea oricăror norme ale bunei creșteri, fiind o amenințare față de tradiția și credința acestor popoare.

Ziua Sfântului Valentin a început să fie unanim recunoscută ca o zi menită să reprezinte mai mult o activitate economică și mai puțin una spirituală. Este perioada în care se vând tone de bomboane de ciocoalată și milioane de trandafiri. Pentru a-ți arăta dragostea față de persoana de lângă tine nu ai nevoie doar de o zi pe an! O poți face oricând și chiar de mai multe ori în decursul celor 365 de zile calendaristice!

469_vd_and_new_merch_18216_003
În Cambodgia de exemplu, anul acesta, Ministerul Educației solicită profesorilor „să ia măsuri pentru a opri activitățile nepotrivite de Ziua Îndrăgostiților”. În opinia Ministerului, această sărbătoare îi face pe tineri să „uite de studii”, „le pătează reputația și demnitatea” și „nu este un eveniment tradițional al poporului khmer”.

Anul trecut in Thailanda, conducerea a cerut tinerilor să se ducă mai degrabă în temple decât să facă sex de Sfântul Valentin.

Pentru majoritatea popoarelor, ziua de Sfântul Valentin este considerată mai mult o scuză pentru a da frâu liber imoralității. Există și alte modalități de a sărbători unul dintre cele mai frumoase sentimente umane și există sărbători și tradiții vechi cu mult mai demne decât cea impusă de țările occidentale, în care ești aproape obligat să cumperi “ceva” pentru a-ți exprima dragostea unul față de altul. Este un mod aproape impus de a concura și a arăta că iubești mai mult cu cât buchetul de trandafiri este mai mare, sau cu cât cadoul este mai costisitor. Așadar, măsurăm dragostea în bani și în cadouri. Ideea este de a goli rafturile magazinelor și de a îmbogăți un sistem economic bine pus la punct și controlat la nivel mondial.

Legenda cea mai mediatizată spune ca Sfântul Valentin, un martir declarat sfânt pentru creștinii romano-catolici, care a trăit în secolul III, ar fi cununat un păgân cu un creștin, dăruind tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II, care interzicea acest lucru. De aceea a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269.

St-Valentine-Kneeling-In-SupplicationSf. Valentin primind rozariul

Pe baza documentelor istorice, originea acestei sărbători ar fi “Lupercalia” un festival al fertilității dedicat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, și fondatorilor Romei: Romulus și Remus. Festivalul avea loc de pe 13 până pe 15 februarie. Preoții sacrificau o capră pentru fertilitate și un câine pentru purificare. Tăiau pielea caprei în fâșii, o înmuiau în sângele sacrificat și mergeau apoi pe străzi, pălmuind ușor atât femeile cât și câmpurile de cultură cu pielea de capră. Femeile romane salutau atingerea acelor piei, deoarece se credea că le face mai fertile în anul care vine. Mai târziu, în a doua zi, conform legendei, toate femeile tinere din oraș își puneau numele lor într-o urnă mare. Burlacii orașului alegeau fiecare câte un nume și se combinau pentru un an cu acea femeie. Câteodată combinațiile puteau să se încheie și cu câte o căsătorie. În zilele festivalului sexul era liber și necontrolat, primind binecuvintările preoților în numele fertilității.

Circle_of_Adam_Elsheimer_The_Lupercalian_Festival_in_Rome“Lupercalia” festival al fertilității

b_0_600_0_00_images_articles_lupercalia-pic-5
Se înțelege de ce, în umbra acestor ritualuri, multe din popoarele lumii nu acceptă Ziua Sfântului Valentin drept o sărbătoare demnă de tradițiile lor!

Nimeni nu poate interzice sărbătoare dragostei, dar nici nu poate fi impusă și globalizată după bunul plac al celor ce conduc într-o singură direcție: aceea care duce la dispariția tradițiilor și valorilor popoarelor, și înlocuirea lor cu sărbători și credințe care se susțin doar financiar și nu spiritual.

arbol
reportaj de Mădălina Corina Diaconu
Surse: AFP, agerpres, history.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Avertizare de Ziua Îndrăgostiților în țările din Asia

  1. Apai,stiu ei ce-i dragostea si fericirea!Cind am cunoscut-o pe nevasta-mea,ne plimbam tinindu-ne tacuti si sfiosi de mina.Dupa vreo trei ceasuri, incepuse sa ma cuprinda incetu’cu incetu’disperarea..nimerisem una fara buton,,shut down”.,,Mai frate, daaa chestia asta, de unde se opreste?”sii intr-o buna zi m-am trezit legat oficial cu tidula in regula de chestia asta mica si cu gura mare(asta-i dragostea!),daaa butonu’tot nu l-am gasit.S-am norozit de-a binelea cautindu-l…si de atunci,numa’rid!(astai fericirea)

  2. pentru aspectul spiritual , e bine sa stim : in Bucuresti , la biserica Delea noua , in apropiere de bariera Vergului , se afla , un mic fragment din moastele Sfantului Mucenic Valentin episcop de Umbria , praznuit de Biserica Ortodoxa la 30 iulie . din pacate media informeaza doar de aspectele comercial-si de desfranare legate de interpretari libertine ale „evenimentului”.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii