Cunoaste lumea

Noutăți

Aurul și Argintul Antic al României

  •  
  •  
  •  

Organizată la inițiativa Muzeului Național de Istorie a României din București, expoziția Aurul și argintul antic al României a reunit peste 1000 de piese arheologice din metale prețioase, toate descoperite pe teritoriul României.

Acoperind o perioadă cuprinsă între Eneolitic și Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr.

O parte din artefactele prezentate au provenit din patrimoniul expoziției Tezaur Istoric a Muzeului Național de Istorie a României și peste 800 de obiecte au fost selectate din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie și de istorie din țară, parteneri generoși în acest proiect.

Din decembrie 2013 și până în ianuarie 2019 expoziția „Aurul și argintul antic al României” a fost găzduită de 20 de muzee fiind montată mai întâi la București și apoi itinerată în 17 orașe din România și în două din Ungaria.

Volumul de față este structurat în două părți – una de prezentare a obiectelor din metal prețios în diferite epoci și perioade (Eneolitic, Epoca Bronzului, Epoca Fierului, Epoca Romană, Antichitatea Târzie și Evul Mediu Timpuriu), alta, catalogul propriu-zis, cu descrierea tuturor pieselor prezente în expoziție și a contextelor în care au fost descoperite.

Diversele contribuții din volum au încercat să surprindă dimensiunea biografică a obiectelor, de la sursa materialului, diversitatea tehnicilor de prelucrare, funcții și semnificații, participarea la stabilirea de relații la mare distanță, până la momentul renunțării, al scoaterii din uz, al depunerii sau al includerii în practicile funerare.

Catalogul reprezintă o încercare de repunere a obiectelor în contextele din trecut, de a surprinde diferențele dintre epoci prin intermediul metalului prețios, de a prezenta universul material din care acestea făceau parte.

Catalog de expoziție, editor: Rodica Oanță-Marghitu, Muzeul Național de Istorie a României.

Versiunea în engleză, aici: https://mnir.ro/…/the-ancient-gold-and-silver-of-romania/

Volumul poate fi achiziționat de la magazinul muzeului sau poate fi comandat online

Insignă, însemn, prestigiu, sacralitate, bogăţie sau pur şi simplu podoabă – acestea sunt doar câteva dintre sensurile pe care le pot concentra piesele din metale preţioase.

De-a lungul timpului, în slujba evidenţierii acestor roluri au fost investite pricepere tehnică, îndemânare şi imaginaţie, care au condus şi către o mare diversitate formală.

Printre artefactele prezentate în expoziția „Aurul și argintul antic al României” există atât exemplare cu o lucrătură mai simplă, cât şi adevărate puncte de referinţă în arta metalului preţios.

Mărturie pentru veleităţile artistice şi îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluţiilor tehnologice folosite pot sta, printre altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), diversitatea şi bogăţia de forme a orfevrăriei dacice (brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti etc.) şi, nu în ultimul rând, inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni sau Histria.

Muzeul Național de Istorie a României

Foto Mădălina Corina Diaconu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii