Cunoaste lumea

Noutăți

Audio: Ce știm despre Evanghelis Zappas, cel care a finanțat prima Olimpiadă modernă și care își doarme somnul de veci în România?

  •  
  •  
  •  

Stabilit în România în 1830, după războiul de indepnedență al Greciei, Evanghelis Zappas nu s-a reântors niciodată în Grecia. Trupul său este îngropat în satul Broșteni, județul Ialomița, alături de nepoții și strănepoții săi, sat unde încă mai există o școala și o biserică pe care Zappas le-a construit în timpul vieții.

Evanghelis Zappas și vărul lui Konstantinos Zappas au lăsat guvernului Greciei un fond care să finanțeze Jocuri Olimpice. Din aceste fonduri au fost organizate Jocurile Olimpice din 1896, primele jocuri ținute sub auspiciile Comitetului Internațional Olimpic, care au avut loc pe stadionul Panathinaikos din Atena (stadion restaurat tot de Zappas).

1024px-Zappeion_atriumS-a născut în 1800, în satul Labovë e Madhe, în Epirul de Nord, în nord-vestul Greciei, la acea vreme teritoriu aflat sub stăpânirea Imperiului Otoman, acum parte a districtului Gjirokastër din Albania. Evanghelie Zappa a deținut numeroase moșii în jurul capitalei București și în Bărăgan.

200px-Evangelos_ZappasA devenit celebru la vremea lui prin strădaniile de reânviere a Jocurilor Olimpice. Astăzi, această etapă a istoriei lor este denumită preolimpică. În 1850, când problema de a relansa ceremonii antice și concursuri a fost discutată în Grecia, Evangelis Zappas a început să ia în considerare modul în care aceste jocuri ar putea fi reânviate și chiar a propus ca acestea să fie numite „Olimpice”. Zappa a redactat un memorandum în care propune ca noua instituție să stabilească faptul că ar ajuta Grecia să țină pasul cu revoluția industrială. Memorandumul a fost trimis la începutul anului 1856 în care se propunea ca jocurile să fie organizate la Atena, la 25 martie 1857.
Zappa s-a angajat să suporte costul acestui eveniment, precum și de a construi o clădire olimpică, o expoziție de mostre de artă grecești și industrie. Clădirea va funcționa, de asemenea, ca un muzeu de antichități. Pentru a accelera acest plan, el a trimis imediat 2000 de florini austrieci în primul rând pentru a acoperi costurile olimpiadei, care a fost numită Prima Olimpiada Zappeiană.

foto: statuia lui Evanghelis Zappas in Atena.

320px-Evaggelos_Zappas_statue_AthensEvenimente organizate la sfârăitul lunii mai 2015, în memoria evergetului Evanghelis Zappas (1800-1865):

Biblioteca G.I. Dolianitis, ONG „Rigas Ferreos” şi Editura Omonia au plăcerea să vă invite la două evenimente:

1. Vernisajul Expoziţiei de Mărturii din Biblioteca G.Ι. Dolianitis (Atena) despre OLYMPIILE lui Evanghelis Zappas, care va avea loc la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu – Bd. I.C. Brătianu 2), în ziua de sâmbătă, 30 mai, ora 18,30. Cu acest prilej va fi lansat volumul Românii despre Zappas, realizat de Editura Omonia cu sprijinul Bibliotecii G.I. Dolianitis. Expoziţia va fi deschisă până pe 7 iunie.
Va urma recepţie.

2. Conferinţă cu tema „Evanghelis Zappas, iniţiator al OLYMPIILOR: 1859, 1870, 1875, 1888-1889, precursor al Jocurilor Olimpice Internaţionale din 1896”. Evenimentul va avea loc marţi, 2 iunie, ora 18, în Amfiteatrul I. Heliade-Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei 125).
Conferenţiar: Georgios I. Dolianitis, fondator şi director al Bibliotecii G.I. Dolianitis.
Prelegerea va fi urmată de recepţie.

AUDIO: interviu cu Excelența sa ambasadorul Greciei la București, domnul Georgios Poukamisas, realizat de  Mădălina C. Diaconu.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină



  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii