Au fost create primele bacterii CYBORG. Vor fi utilizate pentru dezvoltarea energiei regenerabile

Într-un efort de a îmbunătăți eficiența fotosintezei naturale, un cercetător de la Universitatea din California, Berkeley, a creat bacterii cyborg. Aceste bacterii au fost instruite să crească și să își acopere corpurile cu nanocristale semiconductoare mici, care acționează ca panouri solare eficiente pentru absorbția razelor solare.
Deși majoritatea vieții de pe Pământ se bazează pe fotosinteză ca sursă de energie, procesul are o componentă slabă: clorofila. Plantele și alte organisme folosesc pigmentul verde pentru a absorbi lumina soarelui în timpul fotosintezei, dar acest proces poate fi de multe ori destul de ineficient pentru noi, oamenii. În acest scop, s-au căutat modalități de îmbunătățire a fotosintezei naturale, astfel încât să putem capta și utiliza mai eficient energia din Soare în scopuri proprii.
Cercetătorul Kelsey K. Sakimoto de la Universitatea din California a venit cu o alternativă pentru fotosinteza naturală. Aceste bacterii cyborg au fost instruite să capteze lumina naturală mult mai eficient decât clorofila, lucru ce va duce la crearea unor panouri solare mult mai bune. „În loc să ne bazăm pe clorofila ineficientă pentru a capta lumina solară, am folosit bacterii care cresc şi sunt acoperite cu nanocristale semiconductoare. Aceste nanocristale sunt mult mai eficiente decât clorofila și pot fi cultivate la o fracțiune din costul panourilor solare fabricate”.
Pentru a-și produce bacteriile cyborg, Sakimoto a hrănit bacteria M. thermoacetica cu un aminoacid numit cisteină şi cu elementul cadmiu. Apoi, bacteria a sintetizat nanoparticule de sulfură de cadmiu, care absorb într-un mod eficient lumina, funcţionând ca panouri solare pe suprafaţa bacteriei. Noul organism hibrid, numit M. thermoacetica-CdS, produce din lumina solară acid acetic, apă şi dioxid de carbon într-un mod mai eficient ca orice alt proces natural de fotosinteză.
Dacă bacteria cyborg va fi utilizată ca o sursă alternativă de energie regenerabilă rămâne de văzut; cert este faptul că există o preocupare în lumea științifică de dezvoltare a tot mai multor dispozitive bazate pe inteligența artificială, care în viitor să ne facă viața mai ușoară. Se va reuși?
sursa: http://www.sciencealert.com/cyborg-bacteria-could-be-key-to-commercially-viable-artificial-photosynthesis
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Asa ma bucur cand dam o mana de ajutor divinitatii sau, de ce nu, chiar sa o corectam. Oare Dumnezeu nu a realizat cat de slaba, ineficienta este fotosinteza asta! Noroc cu domnul asta ca o face mai buna.