Cunoaste lumea

Noutăți

Astronomie. Ce anume generează petele luminoase de pe planeta pitică Ceres?

  •  
  •  
  •  

Cu mai mult de un an în urmă, cei de la NASA au prezentat imagini spectaculoase ale craterelor luminoase de pe planeta pitică Ceres. Astăzi, mai mulți oameni de știință susțin că dovezile descoperite indică faptul că materia ciudată care apare acolo este nativă, produsă chiar pe Ceres şi nu provine din asteroizi sau alte corpuri cerești care ar fi putut lovi planeta de-a lungul timpului.

„Descoperirea unei concentrații locale de substanțe neobișnuite în apropierea craterului Ernutet prezintă un interes uriaș. Au fost acestea aduse pe Ceres după formarea acesteia sau au fost sintetizate într-o anumită locaţie datorită proceselor interne? Nu suntem siguri, însa tindem să credem cea de a doua impoteză„, susține dr. Simone Marchi, cercetător principal la SwRI.

Ceres ar fi apărut acum 4,5 miliarde de ani, la începutul Sistemului Solar. Localizarea planetei pitice la graniţa dintre partea interioară a Sistemului Solar şi cea exterioară şi compoziţia caracterizată prin argile, carbonaţi de sodiu şi de amoniac, sugerează o evoluţie chimică foarte complexă.

Ceres a fost considerată planetă, din data de 24 august 2006, în urma unei rezoluții a Uniunii Astronomice Internaționale în care a fost schimbată definiția termenului de planetă, Ceres a primit statutul de planetă pitică. Masa sa reprezintă aproximativ 40% din masa totală evaluată a tuturor asteroizilor din Sistemul Solar. În comparație cu Luna planeta pitică are o masă de numai 40%.

ceresernutetcrater12

sursa: http://www.messagetoeagle.com/ernutet-crater-and-intriguing-organics-on-dwarf-planet-ceres/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii