Cunoaste lumea

Noutăți

Astronauții ajunși pe Marte și-ar putea obține oxigenul necesar… la fața locului

  •  
  •  
  •  

Când vine vorba despre călătorii în locuri îndepărtate, inclusiv în spațiu, se aplică o regulă simplă. Ce nu ți-ai adus cu tine, trebuie să obții la fața locului. Aceasta se referă, pe Pământ, mai ales la materialele de construcție, dar s-ar putea aplica și oxigenului, într-un viitor în care primii oameni vor ajunge pe Marte.

Într-un studiu publicat în Plasma Sources Science and Technology, cercetătorii portughezi și francezi au arătat că atât temperatura, cât și presiunea atmosferei marțiene sunt suficient de bune pentru a ajuta la producerea de oxigen, în mod eficient. Astronauții vor folosi plasma non-termică pentru a descompune dioxidul de carbon, substanță care deține cea mai mare pondere în atmosfera Planetei Roșii.

Transformarea dioxidului de carbon cu ajutorul plasmei reprezintă un câmp de cercetare de o importanță tot mai mare, determinată de problemele legate de schimbările climatice, a declarat dr. Vasco Guerra, de la Universitatea din Lisabona. Plasma la temperaturi scăzute reprezintă unul dintre cele mai bune medii pentru descompunerea dioxidului de carbon – prin destructurarea moleculei în oxigen și monoxid de carbon, susține omul de știință.

Mars

Pe Marte, atmosfera are o densitate de 1% din cea a atmosferei terestre și prezintă o temperatură medie de -60° C. Acest lucru ar putea părea un obstacol pentru această conversie de CO2, însă aceste condiții ambientale sunt, de fapt, un avantaj. Metoda de descompunere cu ajutorul plasmei la temperatură joasă ar putea furniza o cantitate stabilă și sigură de oxigen, susține dr. Guerra.

Producerea oxigenului la fața locului, pe Planeta Roșie, este una dintre soluțiile tehnice propuse pentru a reduce costurile unei expediții marțiene, ce va avea loc într-un viitor nu foarte îndepărtat. Prin așa-numita utilizare a resurselor in situ se tinde către maximizarea utilizării resurselor naturale găsite în mediul local, adică marțian.

Această abordare ar putea contribui la simplificarea considerabilă a logisticii unei misiuni umane pe Marte și ar permite sporirea autonomiei, precum și reducerea riscurilor pentru echipaj. Trebuie adăugat că Elon Musk dorește să trimită prima misiune umană pe Marte la jumătatea deceniului următor, în vreme ce planul „Journey to Mars” al NASA este programat să fie pus în practică puțin mai târziu, în primii ani de după 2030.

Marte, expeditie

Misiune pe Marte

Sursa: www.iflscience.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii