Cunoaste lumea

Noutăți

Așa arată CEL MAI MARE GARD VIU din lume: seamănă cu o pădure. Ce dimensiuni are și care este povestea sa?

  •  
  •  
  •  

Cel mai mare gard viu din lume se află în Scoția, pe marginea drumului care leagă localitatile Perth și Blairgowrie. Neobișnuitul „zid de verdeață” este situat la distanța de 6 km de Blairgowrie și la 18 km pe direcția nord de orașul Perth. Prin dimensiuni și aspectul său impunător, poate fi comparat cu zidul unei cetăți. Este un imens „perete” viu, care sporește în înălțime de la an la an. Impresionanta structură figurează și în Guinness World Records, drept cel mai înalt și mai lung gard viu de pe mapamond.

Strașnicul zid de verdeață are o înălțime medie ce depășește 30 de metri. Cel mai mare gard viu din lume are o înălțime mai mare la capătul dinspre miazănoapte – unde unii dintre arborii (Fagus sylvatica) din care este alcătuit depășesc înălțimea de 36 de metri. Lungimea lui Meikleour Beech Hedge este, la cei 530 de metri ai săi, mai mare decât a oricărui gard viu din lume. Dacă nu ar avea aspectul îngrijit, specific unui gard viu, Meikleour Beech Hedge ar semăna cu o fâșie lungă de pădure, formată din fagi plantați la mică distanță unul de celălalt.

Uriașul gard viu se numără, cu siguranță, și printre cele mai „bătrâne” garduri vii de mari dimensiuni din Europa și din lume. De altfel, este de așteptat ca un astfel de gard viu să aibă o vârstă admirabilă, precum și o istorie interesantă.

toamna

Meikleour

 

intersectie

gardul viu

Arborii ce formează imensul gard viu au fost plantați de către un anume Robert Murray Nairne, împreună cu soția și prietenii săi, în anul 1745. Personajul a fost destul de implicat în viața politică a epocii în care a trăit. Nairne a făcut parte din mișcarea Iacobiților, care doreau să cucerească tronul pentru Charles Edward Stuart (nepot al regelui catolic detronat Jacob al II-lea). În anul 1746, Iacobiții au fost învinși în Bătălia de la Culloden. Printre cei peste 1500 de luptători iacobiți căzuți în confruntarea cu inamicul s-a numărat și Robert Murray Nairne. Bătălia de la Culloden a fost ultima confruntare militară care a avut loc pe pământ britanic.

Batalia de la Culloden

Batalia de la Culloden

Devastată de sfârșitul prematur al celui care îi fusese partener de viață, Jean, soția lui Robert Murray Nairne a lăsat gardul viu, ce fusese plantat cu mai puțin de un an în urmă, să crească nestingherit în înălțime. Vreme de ani de zile, arborii aveau să se înalțe, liberi, către cer, spre a păstra vie amintirea lui Robert Nairne, precum și amintirea sacrificiului celor căzuți în luptă, alături de el, pentru cauza în care au crezut.

În timpurile noastre, la fiecare 10 ani uriașul gard viu este supus unor lucrări ample de toaletare și întreținere. Cu toate că sunt folosite cele mai moderne echipamente, procesul durează aproximativ șase săptămâni, date fiind dimensiunile la care a ajuns Meikleour Beech Hedge.

gard viu

gardul viu 2

gard viu 2

Surse: www.amusingplanet.com, wikipedia.org, www.visitscotland.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii