Cunoaste lumea

Noutăți

Artiste și scriitoare care au făcut România cunoscută în lume (4). ELENA VĂCĂRESCU (1864-1947)

  •  
  •  
  •  

Fiică a diplomatului Ioan Văcărescu și a Eufrosinei Fălcoianu, scriitoare, poetă, luptătoare pentru drepturile românilor și ambasador al culturii române la Paris, Elena Văcărescu a fost și a rămas una dintre cele mai cunoscute personalități literare și diplomatice feminine ale României.

Elena Văcărescu a fost domnișoară de onoare a reginei Elisabeta, un copil de suflet, împărțind cu regina pasiunea pentru poezie, literatură și frumos.

Povestea sa de dragoste din tinerețe cu principele Ferdinand, înfiripată sub oblăduirea reginei Elisabeta, a fost brutal oprită de către regele Carol I și de către oamenii politici ai vremii care nu doreau căsătoria principelui cu o româncă, pentru a ține departe dinastia de luptele politice interne.

Această întâmplare nefericită i-a marcat viața, transformând-o într-o scriitoare de succes la Paris și un diplomat, timp de cinci decenii, al țării sale natale, România.

Exilată voluntar în Franța, Elena Văcărescu a studiat poezia, a întâlnit mari scriitori francezi, precum Victor Hugo, și a debutat în anul 1886 cu volumul „Chants d’Aurore” premiat de Academia Franceză. A devenit treptat o scriitoare de limbă franceză apreciată în toată Europa.

Implicată de tânără în lupta națională, în timpul Primului Război Mondial a ajutat Comitetul Național Român din Paris în promovarea și sensibilizarea opiniei publice franceze în fața luptei pentru idealurile naționale ale românilor.

Pentru meritele sale Aristide Briand, ministru Afacerilor Externe, îi conferă, în 1921, Legiunea de Onoare în grad de cavaler. Ulterior, Elena Văcărescu devine delegatul României la Societatea Națiunilor, pentru două decenii.

Premiată și în 1925 de către Academia Franceză pentru volumul „Rhapsode de la Dâmbovitza”; devine membru de onoare al Academiei Române, în același an.

Întreaga sa viața a fost dedicată culturii și promovării României, numele său fiind în înaltele cercuri franceze sinonim cu cel al țării din care provenea.

A tradus în limba franceză pe Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Octavian Goga, a promovat România în Franța, i-a ajutat pe tinerii români talentați trăitori în Paris.

A fost un diplomat neoficial, dar extrem de eficient, al statului român atât la Conferința de Pace de la Paris din anii 1919 – 1920, cât și la cea din iulie-octombrie 1946 de după cel de-al Doilea Război Mondial, prețuită atât în România, cât și în Franța.

S-a stins la 17 februarie 1947, la Paris, la 82 de ani, și odihnește în cripta Văcăreștilor din Cimitirul Bellu.

Text: Alexandra Mărășoiu

Muzeul Național de Isorie (MNIR)

Foto: colecția MNIR


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii