Arhivele medievale ale României au fost digitalizate şi pot fi consultate pe internet

Specialiştii şi pasionaţii de istorie pot consulta gratuit arhivele medievale ale României pe site-ul arhivamedievala.ro.
Baza de date conține documentele emise până în anul 1600, indiferent de forma de păstrare, aflate în Arhivele Naționale și în alte arhive din România.
Pentru acest proiect au lucrat Universităţile Bucureşti şi Babeş Bolyai, Arhivele Naţionale ale României şi Arhivele Naţionale ale Norvegiei, ai cărei specialişti au o vastă experienţă în scanarea şi arhivarea digitală a documentelor vechi.
În baza de date sunt introduse acum 3575 unități arhivistice cu 3575 documente.
Experții paleografi, specialiști în paleografie latină, slavonă, germană, maghiară, greacă, turcă, chirilică au inventariat fiecare unitate arhivistică și pentru fiecare document conținut a fost realizată o fișă.
Adminsitrarea bazei de date și a paginii de internet prin care este accesată, www.arhivamedievala.ro, este asigurată de Arhivele Națioanle ale României și Universitatea din București.
Iniţiatorii proiectului fac un apel la toate instituțiile publice și persoanele fizice care dețin documente medievale să contribuie la dezvoltarea acestei baze de date.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Buna ziua,
Va multumesc pentru articol.
Asta nu face decat sa imi aminteasca de anul 2009, atunci cand am fost pentru lucrarea mea de licenta la Arhivele Nationale din Bucuresti si am descoperit ca toate documentele din epoca fanariota, mai precis incepand cu secolul al XVIII-lea, nu au fost transcrise din chirilica in caractere latine; ceea ce ar face o practica excelenta pentru orice student in Istorie, cu rezultate foarte benefice pentru publicul larg.
Rezultate benefice doar pentru cei ce se lasă păcăliți de poveștile celor ce conduc planeta…istoria lumii trebuie rescrisă după ce se excavează toate siturile unde arheologia e interzisă…Până atunci, Istoria e doar bla-bla … o făcătură.
E naspa cand e gol paharul…
„PAGE NOT FOUND” la accesarea linkului