Arborele de bumbac uriaș din Sierra Leone, simbolul unei țări distruse de defrișările necontrolate
![cotton-tree-freetown-2[2]](https://www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2018/08/cotton-tree-freetown-22-620x264.jpg)
În Freetown, capitala statului Sierra Leone, se află un enorm arbore de bumbac (Ceiba pentandra). Arborele este simbolul istoric al localităţii Freetown şi cel mai faimos reper al oraşului. Nimeni nu este sigur cât de bătrân este copacul, dar se ştie că acesta exista în 1787, când au sosit primii colonişti. Se presupune doar faptul că arborele are 500 de ani, și că atunci când au sosit în Freetown mai mulţi foşti sclavi afro-americani, care şi-au câştigat libertatea luptând pentru britanici în timpul Războiului de Independenţă al Americii, s-au odihnit şi s-au rugat la umbra acestui arbore.
Primul grup de colonişti din Marea Britanie, alcătuit în cea mai mare parte din foşti sclavi, a sosit aici în 1787. Aceşti colonişti negri, monarhişti, numiţi “Nova Scotians” sau “Navitians”, au fondat oraşul Freetown la 11 martie 1792. Conform tradiţiei, au coborât pe ţărm şi au mers până la un copac uriaş, aflat chiar deasupra golfului, unde au celebrat un ritual de mulţumire, adunându-se în jurul arborelui în grup mare, rugându-se şi cântând imnuri de mulţumire lui Dumnezeu pentru eliberarea lor într-o ţară liberă. Locuitorii din Sierra Leone cred că acest arbore de bumbac a fost cel la umbra căruia s-au rugat coloniştii Noii Scoţii în urmă cu mai mult de două sute de ani.
În prezent, arborele de bumbac este considerat simbol istoric nu numai al oraşului Freetown, ci al întregii țări. Locuitorii vin aici din toate colțurile statului pentru a se ruga şi a aduce strămoşilor ofrande de pace şi prosperitate sub marele arbore de bumbac.
Sierra Leone este un stat din Africa de vest, situat între Guineea la nord, Liberia în sud-est și Oceanul Atlantic la vest. Țara, cândva bogată datorită exportului de material lemnos și de alte resurse naturale, este în prezent unul dintre cele mai sărace state ale Africii. Cândva, terenurile statului Sierra Leone erau acoperite de o junglă deasă, din care nu lipseau arborii tropicali cu lemn prețios. Defrișarea excesivă a făcut ca în prezent jungla să fi dispărut aproape în întregime. Animalele pe care aceasta le adăpostea au cunoscut o soartă similară. Conform unor informații ale Financial Times, Sierra Leone are una dintre cele mai mari rezerve de fier de pe continentul african, rezerve estimate la nu mai puțin de 12,8 miliarde de tone. Un alt motiv pentru care țara va fi exploatată fără milă…
sursa: https://www.amusingplanet.com/2014/09/the-cotton-tree-in-freetown-sierra-leone.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu