Cunoaste lumea

Noutăți

Ar putea timpul să curgă în sens invers? Ce spun fizicienii

  •  
  •  
  •  

În timp ce cu toții suntem de acord cu faptul că săgeata timpului ne îndreaptă mereu spre viitor, fizicienii au încercat de câteva sute de ani să demonstreze faptul că acesta poate curge și înapoi. Această cercetare nu ne va duce într-un trecut îndepărtat, dar ne-ar putea da indicii cu privire la modul în care Universul nostru este „blocat pe o stradă cu un singur sens”.

Experimentul recent realizat de o echipă internațională de fizicieni s-a concentrat pe o trăsătură principală pe care o folosim adesea pentru a defini timpul, și anume mișcarea energiei. Intuitiv, timpul este destul de simplu. Ne putem aminti trecutul și ne putem doar imagina viitorul.

În ceea ce privesc legile termodinamicii, înseamnă că nu puteți pune un obiect fierbinte într-o cameră rece și să vă așteptați ca încăpperea să devină mai rece iar obiectul să se încălzească. Chiar dacă acest lucru nu ne spune exact de ce timpul există, termodinamica ne oferă o direcție de investigat. Diferite experimente au arătat că, chiar și la un nivel cuantic, particulele se vor comporta în general într-un mod care depinde de condițiile de pornire inițiale. Cu alte cuvinte, acestea avansează.

Cercetătorii au analizat cloroformul, o moleculă formată dintr-un atom de carbon conectat la un atom de hidrogen și trei atomi de clor. S-au folosit de un câmp magnetic puternic pentru a alinia nucleele atomilor de carbon și hidrogen atunci când moleculele au fost suspendate în acetonă și au manipulat o proprietate a particulelor numită spin. Corelația particulelor a făcut o diferență semnificativă în ceea ce privește modul în care energia a fost împărțită între corpuri; particulele de hidrogen încălzite au devenit mai calde, în timp ce partenerul lor, carbonul, a devenit mai rece.

Cu alte cuvinte, studiul a relevat echivalentul termodinamic al timpului inversat, într-un spațiu foarte mic al Universului. Și, pentru a fi clari, experimentul este limitată la o scară foarte mică, deci nu ne va da un condensator de flux pe care îl putem folosi pentru a ne întoarce în anii ’60. Dar arată că săgeata timpului nu este absolută. Demonstrația oferă, de asemenea, detalii promițătoare despre locul în care se suprapun mecanica cuantică și termodinamica, ceea ce este extraordinar. Exact modul în care aceste observații se extind de la sisteme mici la sisteme macroscopice.

sursa: http://www.sciencealert.com/thermodynamics-arrow-of-time-reversed-under-quantum-conditions

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Ar putea timpul să curgă în sens invers? Ce spun fizicienii

  1. Nu curge invers!(cred ca nu au fost atenti cu clororformul).Ti-ar trebui un ,,restore point”al anilor 60,sa zicem,iar condensatorul de flux sa se constituie intr-o linie de aliniere a parametrilor la un moment dat al acelor ani.(pe care nu-l ai).Insa o vei face ,,de acum”!Ce s-ar intimpla?Paleoastronautica,care uneori isi da cu presupusul,a cam ,,bilbiit-o cu presupusul”.Cel mai probabil am sterge o perioada de timp(din timpul nostru).Traim intr-un univers fragmentat si nu deformat,d-le Ungureanu!Am stat si m-am gindit ca ar fi fost posibil,cindva, in trecut, ca pe cineva (ca si pe mine uneori)sa-l fi mincat undeva si apoi sa constate ca are mainile prea scurte!:))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii