Cunoaste lumea

Noutăți

Apele adânci ale Golfului Mexic au fost explorate cu dronele subacvatice. Ce s-a descoperit pe fundul oceanului? GALERIE FOTO

  •  
  •  
  •  

Apele Oceanului Planetar ascund mii și mii de secrete și comori formidabile, ce așteaptă de multă vreme să fie descoperite. Întrucât suprafața acoperită de către apă, pe Terra, este imensă (circa 70% din totalul suprafeței planetei), fundul Oceanului Planetar oferă material de studiu pentru multe generații de acum încolo.

Printre cele mai interesante zone subacvatice de pe Terra se află și adâncurile Golfului Mexic. Acolo, în acest golf de mari dimensiuni, oamenii de știință de la National Oceanic and Atmospheric Administration (SUA) au efectuat o expediție de explorare subacvatică. Au fost studiate, prin folosirea tehnologiei de ultimă oră, zonele Golfului Mexic în care apele au cele mai mari adâncimi, zone insuficient sau deloc cunoscute.

Epava corabie neindentificata

drona subacvatica

Pentru explorarea adâncurilor, oamenii de știință au folosit vehicule submersibile controlate de la distanță. În acest mod au fost descoperite vase scufundate de diferite vechimi, precum și alte artefacte, interesante pentru istorici, arheologi și alți specialiști.

Printre cele mai interesante epave scufundate ce au fost descoperite se numără corăbii folosite de către pirați în secolele trecute, precum și submarine germane datând din vremurile de grele încercări ale ultimului război mondial. Alături de acestea a fost identificată, la mare adâncime, epava vasului „New Hope”, care s-a scufundat în timpului unei cumplite furtuni tropicale, în anii ’60 ai secolului trecut.

nava

epava

Vasele scufundate constituie, adeseori, structuri ce oferă condiții optime de adăpostire pentru diferitele forme de viață capabile să trăiască la mari adâncimi. În interiorul uneia dintre epave, una dintre dronele subacvatice a surprins imagini captivante. La o adâncime de peste 1800 de metri, două caracatițe (Muusoctopus spp.) s-au luptat pe viață și pe moarte, pentru ocuparea unui spațiu sub puntea vasului scufundat.

Epava a fost observată pentru prima dată, originea sa fiind neidentificată. Vasul, ce pare destul de vechi, a fost construit din lemn. Conține și câteva piese de metal. Pe această epavă aflată la mii de picioare sub apele calde ale Golfului Mexic a fost descoperit un vas de sticlă de proveniență necunoscută. Se crede că nava i-a aparținut unuia dintre statele sud-americane ce și-au declarat independența față de Spania, în secolul XIX.

caracatite

Specialiștii de la National Oceanic and Atmospheric Administration estimează că în Golful Mexic se află un număr de 4000 de vase scufundate în secolul trecut sau în veacurile anterioare. Printre acestea, cele mai complexe sunt submarinele germane scufundate în confruntările maritime ale Celui de-al Doilea Război Mondial. Submarinul din imaginea de mai jos este singurul vas german de acest fel pe care forțele aliate au reușit să îl scufunde în zona de nord a Golfului Mexic. Mai înainte să fie distrus, acesta a atacat și a scufundat câteva nave militare, la gura de vărsare a fluviului Mississippi.

Submarin german

Submarin german

remorcher

New Hope

vas comercial

vas scufundat

Surse: www.businessinsider.com, ancient-code.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii