Cunoaste lumea

Noutăți

Apeductul Valens – cel mai lung apeduct din antichitate!

  •  
  •  
  •  

Construirea unui sistem de alimentare cu apă pentru orașul Bizanț a început sub împăratul Hadrian.

Constantin cel Mare a re-întemeiat orașul și l-a extins foarte mult, ceea ce a însemnat că cererea de apă proaspătă a crescut foarte mult.

Apeductul Valens, care inițial își obținea apa de pe versanții dealurilor dintre Kağıthane și Marea Marmara, a fost doar unul dintre punctele terminale ale acestui nou sistem larg de apeducte și canale – care a ajuns în cele din urmă la peste 250 de kilometri (160 mile) în lungime totală, cel mai lung astfel de sistem de antichitate – care se întindea pe tot teritoriul dealului Tracia și furniza capitala cu apă.

Odată ajuns în oraș, apa a fost stocată în trei rezervoare deschise și peste o sută de cisterne subterane, cum ar fi Cisterna Bazilică, cu o capacitate combinată de peste un milion de metri cubi.

Apa provine din două linii din nord-est și una din nord-vest, care se unesc în afara zidurilor, lângă Poarta Adrianopol (Edirne Kapı).

Aproape de capătul estic al apeductului există ozonă de distribuție, iar alta se află lângă Hagia Sophia. Apa alimentează zona palatului imperial.

Descărcarea zilnică în anii 1950 s-a ridicat la 6.120 de metri cubi (216.000 m3). În timpul Bizanțului, două drumuri importante pentru topografia Constantinopolului medieval au traversat sub secțiunea estică a apeductului.

Inițial structura mergea perfect drept, dar în timpul construcției moscheii Fatih – din motive necunoscute – a fost refăcut în acea secțiune. Zidăria nu este obișnuită și folosește o combinație de blocuri de piatră și cărămizi.

Primul rând de arcade este construit cu blocuri de piatră pătrate; rândul superior este construit cu patru până la șapte cursuri de pietre alternate cu un pat de material mai mic (opus caementitium) prins cu cleme de fier.

Lățimea podului apeductului variază de la 7,75 metri la 8,24 metri. Stâlpii au o grosime de 3,70 metri, iar arcadele de ordin inferior au o lățime de 4 metri.

Ca rezultat al cercetărilor geofizice efectuate în 2009, se știe acum că fundațiile stâlpilor sunt la aproximativ 5,4-6,0 metri sub suprafața actuală.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii