ANUNȚ EXTRAORDINAR, de la NASA: Enceladus, luna lui Saturn, întrunește toate condițiile de bază ale existenței VIEȚII EXTRATERESTRE!

Oamenii de știință de la NASA au anunțat ieri o descoperire importantă: Enceladus, satelitul natural al lui Saturn, ar putea susține forme de viață, cel mai probabil „bacterii extraterestre”. Cei de la NASA își întemeiază concluziile pe prezența moleculelor de hidrogen în gheizele gigantice (de zeci de kilometri înălțime) care țâșnesc prin fisurile din platoșa de gheață a lui Enceladus.
Enceladus se situează, acum, pe primul loc, între corpurile cerești ce ar putea adăposti forme de viață, în spațiul extraterestru. Următorii candidați sunt planeta Marte și satelitul Europa (al lui Jupiter). Noile observații sunt datorate datelor culese de către sonda spațială Cassini. Sub suprafața înghețată a lui Enceladus se află un ocean care oferă condiții prielnice pentru existența unor forme de viață.
Printre altele, prezența moleculelor de hidrogen în apa oceanului de sub crusta înghețată a lui Enceladus sugerează că există, teoretic, condiții de dezvoltare a vieții, în forme primitive. Originea hidrogenului molecular se află în reacțiile chimice petrecute în ocean. La rândul său, hidrogenul poate intra în reacție cu dioxidul de carbon, formându-se metanul.
Are loc un proces numit metanogeneză. Metanul poate constitui, la rândul său, un nutrient necesar existenței, dezvoltării și reproducerii formelor de viață bacteriană. Sunt prezente, astfel, surse de hrană pentru bacterii și procese chimice care se petrec și în oceanele Planetei Albastre.
Pe de altă parte, hidrogenul este atât de abundent în apa oceanului de pe Enceladus încât s-ar putea trage concluzia că n-are cine să-l consume, neexistând bacterii sau că bacteriile, dacă într-adevăr există, sunt prezente într-un număr foarte mic. În orice caz, important este că pe Enceladus sunt prezente ingredientele vieții.
Existența hidrogenului molecular, explică cei de la NASA, completează ceea ce poate fi numit setul de condiții necesare pentru existența vieții: apă în stare lichidă, molecule organice (metan), minerale și o sursă accesibilă de energie. După cum susține NASA, un alt corp ceresc ce ar putea adăposti viața este Europa, satelitul lui Jupiter. La rândul său, Europa este studiată minuțios, prin utilizarea telescopului Hubble.
Autor: Tomi Tohaneanu
Sursa: www.sciencealert.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu