Anotimpurile creierului uman. Cine pe cine influențează?

Este bine cunoscut faptul că unii oameni spun că starea lor este influențată de anotimp. Dar pot aceste perioade din an să afecteze și alte funcții cognitive ale creierului?
Pentru a afla acest lucru, Gilles Vandewalle și colegii săi de la Universitatea din Liege, Belgia, au scanat creierele a 28 de voluntari în timp ce aceștia au efectuat teste de atenție și memorie de lucru, în momente diferite ale anului. Pentru a se asigura că rezultatele au fost influențate sau nu de anotimp și condițiile de mediu, în perioada de testare participanții au fost expuși la deplasare limitată și au petrecut 4-5 zile într-un laborator, expuși la un nivel constant de lumină și temperatură.
Rezultatele la teste au arătat că activitatea în unele zone ale creierului a prezentat un model sezonier în concordanță între voluntari: activitatea creierului a atins punctul culminant pe timp de vară, în ceea ce privește atenția, și punctul culminant toamna, în ceea ce privește memoria.
Mulți factori sezonieri ar putea reglementa un astfel de model, inclusiv lungimea zile (cunoscută sub numele de fotoperioadă), temperatura, umiditatea, interacțiunea socială și activitatea fizică. Din moment ce acestea nu au fost toate controlate de studiu, este imposibil de spus care dintre ele este responsabilă total sau parțial pentru schimbările sezoniere observate.
„În datele noastre, se pare că fotoperioada, sau viteza de schimbare a fotoperioadei, a fost cauza cea mai probabilă pentru a explica ceea ce am obținut ca rezultate. Dar nu putem să le excludem pe toate celelalte” spune Vandewalle.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu