Cunoaste lumea

Noutăți

Anotimpurile creierului uman. Cine pe cine influențează?

  •  
  •  
  •  

Este bine cunoscut faptul că unii oameni spun că starea lor este influențată de anotimp. Dar pot aceste perioade din anafecteze și alte funcții cognitive ale creierului?

Pentru a afla acest lucru, Gilles Vandewalle și colegii săi  de la Universitatea din Liege, Belgia, au scanat creierele a 28 de voluntari în timp ce aceștia au efectuat teste de atenție și memorie de lucru, în momente diferite ale anului. Pentru a se asigurarezultatele au fost influențate sau nu de anotimp și condițiile de mediu, în perioada de testare participanții au fost expuși la deplasare limitată și au petrecut 4-5 zile într-un laborator, expuși la un nivel constant de lumină și temperatură.


Rezultatele la teste au arătat că activitatea în unele zone ale creierului a prezentat un model sezonier în concordanță între voluntari: activitatea creierului a atins punctul culminant pe timp de vară, în ceea ce privește atenția, și punctul culminant toamna, în ceea ce privește memoria.

Brain_12
Mulți factori
sezonieri ar putea reglementa un astfel de model, inclusiv lungimea zile (cunoscută sub numele de fotoperioadă), temperatura, umiditatea, interacțiunea socială și activitatea fizică. Din moment ce acestea nu au fost toate controlate de studiu, este imposibil de spus care dintre ele este responsabilă total sau parțial pentru schimbările sezoniere observate.


„În datele noastre, se pare fotoperioada, sau viteza de schimbare a fotoperioadei, a fost cauza cea mai probabilă pentru a explica ceea ce am obținut ca rezultate. Dar nu putem să le excludem pe toate celelalte” spune Vandewalle.

Rezultatele sugerează că, pe parcursul unui an, creierul ar putea lucra în diferite moduri pentru a compensa factorii sezonieri ce pot afecta funcția sa și astfel să-i permită să mențină o performanță stabilă.
cropped-SeasonII
 .
Vandewalle speculează că aceste mecanisme ar putea să nu funcționeze la fel de bine la unele persoane – de exemplu, cei vulnerabili la letargia de iarnă.
 .
În lumina acestor rezultate, nu este prea surprinzător faptul că, de-a lungul anotimpurilor, funcția creierului uman poate varia, spune Russell Foster de la Universitatea din Oxford.
 .
Cercetătorii încearcă să combată astfel ideea depresiei datorate anotimpurilor și să constate că este doar o manipulare, poate din partea companiilor farmaceutice. Există schimbări clare ale mecanismului creierului în funcție de anotimp, dar nu la nivelul la care am fost obișnuiti să credem!

shutterstock_159080183
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: newscientist.com, abcnews.com

Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii