Cunoaste lumea

Noutăți

Analiza ADN-ului aduce noutăți  asupra evenimentelor întunecate din Spania medievală

  •  
  •  
  •  

Individul, care a fost descoperit într-o necropolă islamică din secolul al XI-lea din orașul Segorbe, în apropiere de Valencia, în Spania, este cunoscut de arheologii locali drept „Gigantul Segorbe” datorită înălțimii sale neobișnuite.

Scheletul său sugerase că ar putea avea niște strămoși africani. Cea mai mare parte a Spaniei a fost cucerită progresiv de arabi și berberi din nord-vestul Africii începând cu secolul al VIII-lea, creând unul dintre centrele majore ale civilizației medievale europene.

Analiza ADN-ului a fost realizată de Dr. Marina Silva și Dr. Gonzalo Oteo-Garcia, care lucraseră la programul de burse de doctorat Leverhulme Trust al Universității în genomică evolutivă, notează Science Daily.

Ei au descoperit că „Gigantul” purta linii genetice nord-africane foarte specifice atât pe liniile sale de descendență masculină, cât și pe cea feminină – cromozomul Y și ADN-ul mitocondrial – cel mai vechi individ cunoscut pentru a avea acest tipar particular de strămoși.

Acest lucru a sugerat că strămoșii lui recenți se află într-adevăr printre populațiile berbere nou islamizate din nord-vestul Africii medievale.

Acest lucru poate fi explicat de situația politică în schimbare în urma recuceririi creștine a Spaniei, după cum a explicat dr. Oteo-Garcia, care a început recent munca la Universitatea din Parma:

Decretul de expulzare a moriscilor din regiunea Valencia, adică a musulmanilor care au fost deja convertiți cu forța la creștinism, a fost urmat de relocarea de către oameni din nord, care aveau puțini strămoși nord-africani, transformând astfel variația genetică din regiune”.

Dr. Silva, care lucrează acum la Institutul Francis Crick din Londra, a declarat: „Impactul acestei schimbări dramatice a populației, care rezultă dintr-o decizie politică brutală cu sute de ani în urmă, poate fi în sfârșit asistată direct folosind ADN-ul antic, așa cum se vede aici la strămoșii „Uriașului Segorbe” și al contemporanilor săi.”

Material furnizat de Universitatea din Huddersfield

Foto Sarah Pflug, free photo burst shopify.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii