Alexander Mitchell, inginerul orb care i-a ajutat pe marinari să… vadă

Bancurile de nisip sunt un pericol pentru traficul marin. Situate adeseori lângă coaste, la gura râurilor și în apropierea porturilor, aceste obstacole subacvatice își schimbă mereu forma și poziția, constituind un mare pericol pentru vase.
Deoarece nisipul este mutat de maree, este greu să ancorezi un vas de avertizare luminoasă pe un banc de nisip sau să găsești pe fundul mării o fundație trainică pentru un far.
Problema ridicării unui far pe bancurile de nisip l-a preocupat foarte mult pe Alexander Mitchell (1780-1868), un fabricant irlandez de cărămizi care avea o afacere de succes lângă Belfast, potrivit History Ireland.
Belfastul are o tradiție maritimă îndelungată și Mitchell auzise multe povești tragice despre vieți pierdute pe mare și nave eșuate pe bancuri.
Prin urmare, s-a decis să facă ceva, deși nu avea nicio pregătire formală ca inginer sau constructor de faruri. Dar cu adevărat remarcabil este că Mitchell era orb.
Soluția lui Mitchell era simplă – în loc să bată cu ciocanul piloți de fier în nămolul moale sau în lut pentru a face o fundație, piloții erau înșurubați. Fiecare pilot era prevăzut cu lame ca niște elice atașate la unul dintre capete, care permiteau să fie înșurubat ca un tirbușon uriaș.
Pentru a-și testa invenția, Mitchell s-a deplasat cu barca până la un banc de nisip din apele de lângă Belfast, alături de fiul său, și a înșurubat un pilot al cărui capăt liber ieșea deasupra apei.
A doua zi, dis-de-dimineață, s-a întors și a găsit pilotul în aceeași poziție. După o a doua testare încununată de succes, a plecat în Londra și a brevetat pilonul cu înșurubare.
Citește mai mult: Incredibilia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu