Albă ca Zăpada – basm sau adevăr?

Mulți savanți au teoretizat despre posibilele origini ale poveștii. În 1994, un istoric german pe nume Eckhard Sander a publicat Schneewittchen: Märchen oder Wahrheit? (Albă ca Zăpada: basm sau adevăr?), susținând că a descoperit o relatare care ar fi putut inspira povestea care a apărut pentru prima dată în Basmele lui Grimm.
Potrivit lui Sander, personajul Albei ca Zăpada se baza pe viața Margaretha von Waldeck, o contesă germană născută de Filip al IV-lea în 1533. La vârsta de 16 ani, Margaretha a fost forțată de mama ei vitregă, Katharina de Hatzfeld, să se mute în Bruxelles.
Acolo, Margaretha s-a îndrăgostit de un prinț care mai târziu avea să devină Filip al II-lea al Spaniei. Cu toate acestea, tatăl și mama ei vitregă au dezaprobat relația, considerând-o „incomodă din punct de vedere politic”.
Margaretha a murit în mod misterios la vârsta de 21 de ani, aparent fiind otrăvită. Povestirile istorice indică regele Spaniei care, opunându-se romantismului, poate să fi trimis agenți spanioli să o ucidă.
Savantul Graham Anderson compară povestea Albei ca Zăpada cu legenda romană a lui Chione, înregistrată în Metamorfozele lui Ovidiu.
Numele Chione înseamnă „zăpadă” în greacă și, în poveste, este descrisă ca fiind cea mai frumoasă femeie din țară, atât de frumoasă încât zeii Apollo și Hermes s-au îndrăgostit amândoi de ea.
Hermes a adormit-o cu atingerea caduceului său și a violat-o în somn. Apoi Apollo, deghizat în bătrână, s-a apropiat de ea și a violat-o din nou.
Aceste afecțiuni au făcut-o pe Chione să se laude deschis că este mai frumoasă decât însăși zeița Diana, ceea ce a făcut ca Diana să o omoare cu o săgeată.
Karlheinz Bartels, un farmacist și cărturar din Lohr am Main, un oraș din nord-vestul Bavariei, a găsit dovezi că Albă ca Zăpada era Maria Sophia Margarethe Catharina, baronesa von und zu Erthal, care s-a născut în Lohr pe 25 iunie 1725.
Tatăl ei, Philipp Christoph von und zu Erthal, a fost reprezentantul local al Prințului Elector de Mainz. După moartea mamei natale a Mariei Sofia în 1738, tatăl ei s-a recăsătorit în 1743.
Mama vitregă, Claudia Elisabeth von Reichenstein, era dominatoare și și-a folosit noua poziție în avantajul copiilor ei de la prima căsătorie.
O oglindă magică denumită „Oglinda Vorbitoare”, cunoscută ca spunând întotdeauna adevărul, poate fi văzută și astăzi în Muzeul Spessart din Castelul Lohr, unde a locuit mama vitregă a Mariei Sofia.
Această oglindă a fost probabil un cadou de la tatăl Mariei Sofia pentru cea de-a doua soție. A fost un produs al fabricii de oglinzi Lohr (Kurmainzische Spiegelmanufaktur). Piatra ei funerară a fost găsită în 2019.
Articolul „Simboluri religioase” al lui Erin Heys de pe site-ul Religion & Snow White, analizează utilizarea a numeroase simboluri în poveste, implicațiile lor și interpretările lor creștine, cum ar fi culorile roșu, alb și negru; marul; numărul șapte; şi învierea.
În 2013, Oficiul de Brevete și Mărci al Statelor Unite a emis o marcă comercială pentru Disney Enterprises, Inc. pentru numele „Albă ca Zăpada” care acoperă toate utilizările în direct și înregistrate în film, televiziune, radio, scenă, computer, internet, știri și divertisment fotografic, excluzând operele literare de ficțiune și nonficțiune.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu