Cunoaste lumea

Noutăți

Al doilea oraș ca mărime din Tirol

  •  
  •  
  •  

Cu o populație de aproximativ 19.600 de locuitori, Kufstein (Austria) este al doilea oraș ca mărime tirolez după capitala statului, Innsbruck.

Cel mai mare reper este Cetatea Kufstein, menționată pentru prima dată în secolul al XIII-lea. Orașul a fost locul de origine al familiei nobiliare austriece Kuefstein.

Descoperirile arheologice din Peștera Tischofer din Kaisertal denotă o așezare a zonei în urmă cu mai bine de 30.000 de ani, cele mai vechi urme de locuire umană din Tirol.

O biserică din Caofstein a fost menționată pentru prima dată într-un act din 788 emis de episcopul Arno de Salzburg.

La acea vreme, Valea Innului de Jos făcea parte din tărâmul bavarez sub ducele Agilolfing Tassilo III, care a fost destituit de Carol cel Mare și înlocuit de prefectul Gerold.

Cetatea este documentată pentru prima dată în 1205 ca o posesie a episcopului de Regensburg și a ducelui de Bavaria.

La începutul secolului al XIV-lea, împăratul Wittelsbach Ludovic al IV-lea, și duce bavarez, a conferit cetățenilor Kufstein drepturi de jurisdicție.

Ducele Ștefan al III-lea de Bavaria a acordat statutul de oraș Kufstein în 1393, datorită proeminenței sale ca punct comercial și de andocare pe râul Inn.

Începând cu 1415, fiul și succesorul său, Ducele Ludovic al VII-lea, a reconstruit și extins Cetatea în mare parte.

În 1504, împăratul habsburgic Maximilian I a profitat de ocazia Războiului de Succesiune a Landshut-ului din dinastia bavareză Wittelsbach: forțele sale austriece au asediat orașul, iar la Dieta Imperială de la Köln, anul următor, împăratul a hotărât asupra ceării teritoriilor Kufstein către ţinuturile habsburgice ale Tirolului. Maximilian a ridicat turnul proeminent Kaiserturm al cetății, care a fost terminat în 1522.

În timpul Războiului de Succesiune Spaniolă, castelul a fost din nou asediat de trupele bavareze sub electorul Maximilian al II-lea Emanuel în 1703, cu toate acestea, domeniile austriece au fost confirmate prin Tratatul de la Ilbersheim din anul următor.

După Războiul celei de-a treia coaliții, Kufstein a fost din nou acordat noului înființat Regat al Bavariei în Pacea de la Pressburg din 1805, iar Rebeliunea Tiroleză din 1809 a fost zdrobită de armata bavareză. În cele din urmă, în 1813/14, a trecut la Imperiul Austriac.

În secolul al XIX-lea, Cetatea Kufstein a fost transformată într-o bastilă pentru prizonierii politici, cum ar fi haiducul maghiar Sándor Rózsa, care a petrecut câțiva ani aici înainte de a fi în cele din urmă grațiat în 1868.

Dezvoltarea economică a orașului a fost favorizată în mod decisiv prin deschiderea Bulevardului de Jos. Linia de cale ferată Inn Valley în 1858.

În zilele târzii ale celui de-al Doilea Război Mondial, centrul istoric al orașului a suferit de pe urma bombardamentelor aliate.

După război, Kufstein a fost ocupat de forțele franceze și americane; a fost locul unei tabere de persoane strămutate din sectorul francez al Administrației Națiunilor Unite pentru Ajutorare și Reabilitare.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii