Agatha Christie – cea mai bine vândută autoare de cărți polițiste din toate timpurile

Cărțile ei prezintă personaje cunoscute precum Miss Jane Marple și Hercule Poirot, iar piesa ei The Mousetrap este cea mai longevivă din istoria teatrului.
A fost numită „Ducesa Morții”, „Stăpâna misterului” și „Regina crimei”. La începutul carierei sale, un reporter a remarcat cum „comploturile ei sunt posibile, logice și întotdeauna noi.”
„La începutul fiecărui roman, ea ne arată o situație aparent imposibilă și înnebunim întrebându-ne: Cum se poate întâmpla asta?. Apoi, încet, ea dezvăluie că imposibilul nu este numai posibil, ci și singurul lucru care s-ar fi putut întâmpla.”
Agatha Christie și-a dezvoltat tehnicile de povestire în timpul a ceea ce a fost numită „Epoca de Aur” a ficțiunii polițiste.
Christie nu s-a limitat doar la satele pitorești engleze, ci a găsit un loc bun pentru misterele ei și într-un avion, un tren, o navă cu aburi, un apartament din Londra, o stațiune din Indiile de Vest sau o săpătură arheologică, iar cercul potențialilor suspecți este de obicei închis și intim: membri ai familiei, prieteni, slujitori, asociați de afaceri, colegi de călătorie.
Abundă personajele stereotipate (femeia fatală, polițistul neclintit, servitorul devotat, colonelul plictisitor), dar acestea pot fi subminate pentru a împiedica cititorul; imitațiile și alianțele secrete sunt întotdeauna posibile.
Există întotdeauna un motiv – cel mai adesea, banii: „Există foarte puțini ucigași în cărțile lui Christie care se bucură de crimă de dragul ei.”
Profesorul de farmacologie Michael C. Gerald a remarcat că „în peste jumătate din romanele ei, una sau mai multe victime sunt otrăvite, deși nu întotdeauna spre deplina satisfacție a făptuitorului.”
Pistoale, cuțite, garote, sârmă, instrumente contondente și chiar și o secure au fost, de asemenea, folosite, dar „Christie nu a recurs niciodată la mijloace mecanice sau științifice elaborate pentru a-și explica ingeniozitatea”.
Multe dintre indiciile ei sunt obiecte banale: un calendar, o ceașcă de cafea, flori de ceară, o sticlă de bere, un șemineu folosit în timpul unui val de căldură.
Potrivit scriitorului polițist P. D. James, Christie era predispusă să facă din cel mai improbabil personaj, partea vinovată.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu