Aceasta va fi cea mai complexă instalație din lume! Un reactor de fuziune nucleară, ce va produce energie în același mod precum… Soarele

Gigantul Reactor Termonuclear Experimental Internațional (ITER) este, în momentul de față, pe jumătate construit. Se află în sudul Franței și este un reactor de fuziune. Enorma instalație, despre care s-a spus că va fi, la momentul finalizării, cea mai complexă „mașinărie” creată de către om, va îngloba circa un milion de componente.
Fuziunea implică supunerea atomilor de hidrogen la temperaturi și presiuni enorme, cu transformarea lor în atomi de heliu. Fuziunea nucleelor de deuteriu și tritiu determină formarea unui nucleu de heliu, a unui neutron și a unei cantități uriașe de energie.
În instalație are loc încălzirea combustibilului la temperaturi de peste 150 de milioane de grade Celsius (temperaturi mai mari decât cele din interiorul Soarelui), cu apariția plasmei. Menținerea plasmei la aceste enorme temperaturi se realizează cu ajutorul unor câmpuri magnetice, care previn contactul acesteia cu pereții interni ai reactorului.
Procesul are loc într-un dispozitiv numit tokamak, care este înconjurat de către magneți uriași ce izolează plasma ionizată supraîncălzită. Magneții supraconductori trebuie să fie răciți la minus 269° C, devenind la fel de reci precum spațiul interstelar.
Oamenii de știință încearcă de multă vreme să imite procesul de fuziune nucleară care are loc în interiorul Soarelui sau al altor stele, deoarece acesta ar putea oferi o sursă aproape nelimitată de energie. O energie electrică ieftină, sigură și curată. Spre deosebire de reactoarele de fisiune existente, în care se utilizează atomi de plutoniu sau uraniu, în reactorul cu fuziune nu există riscul unei reacții în lanț necontrolabile. De asemenea, nu rezultă deșeuri radioactive cu durată lungă de viață.
La ambițiosul proiect iau parte Uniunea Europeană, China, India, Japonia, Coreea de Sud, Rusia, SUA. Există și alte proiecte experimentale de reactoare în care e produsă energia prin fuziune, însă ITER este considerat, în general, cel mai practic și avansat dintre ele. Având în vedere energiile și temperaturile colosale ce vor fi dezvoltate în puternicul reactor, au fost create materiale super-rezistente, utilizabile pentru fabricarea componentelor sale.
Cea mai mare contribuție financiară la construirea ITER o are UE, ce acoperă 45% din costuri. Dacă totul va merge strună, ITER va produce 500 MW de energie, consumând numai 50 MW, dovedind astfel eficiența reactoarelor de fuziune. Construirea reactorului a fost inițiată în urmă cu 4 ani, fiind de așteptat să fie pus în funcțiune în anul 2019. Deviza proiectului este: „Calea spre o nouă energie”. S-ar putea spune că va fi obținută o energie de tip „stelar”, având în vedere că este urmărită reproducerea proceselor de fuziune ce au loc în „miezul” Soarelui!
Surse: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Tehnologia nu este tocmai noua. S-a mai finalizat însă recent alt reactor similar, experimental, care se preconizeaza ca ar avea eficiența mai mare decât tokamak. Se numeste stellarator.