Aceasta este cea mai veche fosilă de șopârlă din lume. Străvechea creatură e strămoașa tuturor șopârlelor existente în prezent! Ce vechime are?

O echipă internațională de paleontologi, din care au făcut parte și oameni de știință de la Universitatea din Bristol și de la Universitatea din Alberta, au identificat de curând cel mai vechi strămoș al speciilor de șopârle din prezent. Descoperirea prezintă o mare importanță, deoarece oferă date esențiale legate de modul în care s-au transformat șopârlele și șerpii, de-a lungul zecilor de milioane de ani.
Fosila are o vechime remarcabilă, de 240 de milioane de ani. Creatura fosilizată a primit numele științific de Megachirella wachtleri și este cel mai vechi strămoș al multora dintre reptilele existente în prezent (șopârle și șerpi), se arată într-un recent articol publicat în jurnalul Nature.
Prin analiza fosilei, precum și din datele obținute în urma examinării unor fosile provenite de la reptilele dispărute ori din examinarea unor exemplare ce fac parte din fauna actuală (inclusiv informații dobândite în urma analizelor ADN), a reieșit că la originea șerpilor și reptilelor s-ar afla un ipotetic strămoș comun, ce a viețuit cu mai mult de 10 milioande de ani înainte de Megachirella wachtleri, adică în urmă cu 250 de milioane de ani.
În prezent, există circa 10.000 de specii de șerpi și șopârle pe Terra. Este o diversitate de două ori mai mare decât cea a mamiferelor. În ciuda acestei extraordinare diversități actuale, oamenii de știință nu știu prea multe lucruri despre stadiile evolutive îndepărtate ale acestor creaturi complexe, cu înfățișări și comportamente dintre cele mai variate.
Unul dintre autorii studiului, dr. Michael Caldwell de la University of Alberta, a declarat că fosilele reprezintă singura noastră fereastră ce oferă o imagine conformă cu realitățile din trecutul îndepărtat al reptilelor, precum și că datele recent obținute prin examinarea fosilei de Megachirella spun mai multe despre evoluția șopârlelor, decât ar putea spune examinarea a mii de specii existente în prezent.
Deși fosila a fost descoperită cu ani în urmă în munții Dolomiți din nordul Italiei, ea n-a intrat în atenția comunității științifice decât de curând. Anterior identificării rolului său esențial în lanțul evolutiv, Megachirella, care trebuie să fi avut o lungime de 25-30 de centimetri, fusese considerată doar o veche creatură, bizară și greu de clasificat.
Surse: www.sciencedaily.com, www.sciencenews.org
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu