A fost conceput ROBOTUL CARE NIMICEȘTE MICROBII din spitale cu o viteză pe care niciun angajat n-o poate egala. Dispozitivul a intrat deja în dotarea unor spitale!

În orice unitate sanitară, menținerea unei curățenii desăvârșite și a unui mediu sănătos (ar trebui să) constituie una dintre principalele preocupări ale personalului. Cu toate măsurile de igienă practicate în spitalele care se respectă și își respectă pacienții, cazurile de infecții intraspitalicești rămân alarmant de numeroase. Ca să nu mai evocăm, aici, situația din spitalele unde ingiena lasă de dorit.
Actualele metode de curățare și dezinfectare manuală a spațiilor din spitale sunt destul de ineficiente în combaterea temutelor bacterii patogene. Totuși, lupta nu e pierdută! Fiindcă, de acum, se intervine, contra bacteriilor, cu roboți performanți. Aceste dispozitive utilizează radiația ultravioletă, pentru a stârpi, cu viteză și eficacitate, temutele microorganisme patogene. Activitatea roboților ce vor realiza dezinfecția cu raze UV nu se va mai limita doar la spitale. Aceste aparate vor fi utilizate și pentru dezinfectarea vehiculelor de uz medical.
Roboții sunt rapizi și eficienți, capabili să distrugă, într-un interval foarte scurt, o mulțime de microbi periculoși. Spre deosebire de oameni, roboții sunt neobosiți și igienizează, lejer, spațiile pe care personalul uman tinde să le omită, în activitatea sa de curățire și dezinfectare.
Compania iPT – Infection Prevention Technologies susține că a creat cel mai puternic sistem automat de dezinfecție pe bază de ultraviolete din lume. Acest sistem se numește iPT 3200 și este deja utilizat, în mai multe unități medicale din lume, pentru a distruge periculoșii germeni patogeni – dintre care unii sunt rezistenți la antiobiotice și dezinfectanții clasici.
Odată pus în funcțiune, robotul iPT 3200 poate reduce semnificativ populația de microbi dintr-o încăpere, în numai cinci minute. În zece minute sunt eliminate aproape toate microorganismele din zonele expuse la radiatie. În doar șase luni de utilizare a dispozitivului, s-a înregistrat o reducere cu 34% a infecțiilor nocosomiale, așa cum arată un studiu amplu realizat în spitale. De admirat este că dispozitivul operează fără prea multe intervenții din partea personalului, camerele de spital fiind dezinfectate înainte de a fi aduși noii pacienți cu mult mai bine decât ar face-o orice angajat. Nu este nevoie decât de un operator, pentru a monitoriza aparatul, după ce a fost pus în funcțiune.
Trebuie specificat că radiația UV nu nimicește microorganismele patogene în aceelași fel precum o fac, de exemplu, produsele pe bază de clor sau de alcool. Lumina în spectru UV are capacitatea de a deteriora ADN-ul din interiorul celulelor. Materialul genetic absoarbe radiația UV la o lungime de undă specifică. La expuneri de scurtă durată, aceste radiații sunt relativ neprimejdioase pentru oameni. Oricum, în încăperea în care funcționează un astfel de robot nu trebuie să se afle nicio persoană iar dispozitivele de acest gen sunt dotate cu senzori de mișcare, pentru a detecta orice intrus din zona sa de acțiune, caz în care emisia de radiație UV e întreruptă.
Surse: rankred.com, interestingengineering.com,
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu