Cunoaste lumea

Noutăți

Latura sumbră a universului digital…

  •  
  •  
  •  

Utilizarea excesivă a smartphone-ului și a internetului favorizează îmbolnăvirile și demența. Bineînțeles că în zilele noastre nimeni nu s-ar mai învoi să renunțe la smart­phone, tabletă sau laptop, care îi permit să lucreze oriunde s-ar afla.

Universul digital are avantajele sale, iar o întoarcere la tehnologiile deja depășite nu este nici posibilă, nici de dorit. Tocmai de aceea, e important să cunoaștem și fațetele mai puțin luminoase ale digitalizării, an­ga­jată astăzi într-o continuă ofen­sivă.

Ele îi amenință mai ales pe copii, avertizează dr. Man­fred Spitzer, neu­rolog și psihiatru, pro­fesor la Univer­si­tatea din Ulm (Ger­mania). Țări cum sunt Chi­na sau Coreea de Sud au recurs la adoptarea unor legi pen­tru protec­ția copiilor.

Există o deosebire importantă între creier și calculator: la cel din urmă, spațiul de stocare va fi plin la un moment dat, așa încât, pentru a-i permite să funcționeze la fel de bine ca înainte, va trebui scoasă o parte din datele înmagazinate acolo. Creierul se comportă exact invers: cu cât un om învață mai mult, cu atât îi va fi mai ușor să învețe în continuare. „Sunt oameni care stăpânesc și 50 de limbi, iar creierul lor nu atinge limitele me­mo­riei, ci dimpotrivă. Pur și simplu, creează mai multe legături sinaptice. Pentru noile limbi adău­gate vor fi necesare numai niște mici modi­ficări”, explică neurologul.

Dar oare, în zilele noastre, mai tre­buie să ne chinuim cu învățarea lim­bilor străine? „Google lucrează la o aplicație, care va fi în curând capabilă să ne traducă texte din orice limbi”, ne informează Manfred Spitzer. „Atunci am putea să renunțăm la studierea lor.” Dar să fie oare inutilă această activitate? Nu chiar! Căci creierul funcționează la fel ca un mușchi, afirmă Spitzer: cu cât îl lași în repaus, cu cât îl antrenezi mai puțin, cu atât își pierde vigoarea. „Tinerii n-ar trebui să aleagă niciodată soluțiile comode”. Cu cât ei învață mai puțin, cu atât se formează mai puține conexiuni neuro­nale și cu atât mai de­vreme vor fi amenințați de o demență de tip Alzheimer sau de alte procese dege­ne­rative.

Citește mai mult: Formula AS


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii