Gogu Constantinescu a fost întemeietorul unei noi ştiinţe: Sonicitatea. Cu ce alte invenții a uimit lumea?

„În 1918, îi apare la Londra tratatul Theory of Sonics, în doar 150 de exemplare. Printr-o hotărîre a Guvernului britanic, comercializarea tratatului a fost interzisă, el fiind direcționat exclusiv, după un tabel nominal strict, către persoane și colective tehnice din industria de apărare a Marii Britanii, cu mare discreție. Dar ce conținea acest tratat-minune? Conținea principiile unei noi științe, denumite de autor ‘sonicitate’, care releva că energia se poate transmite prin vibrații. Principiul de bază al sonicității este acesta: printr-o conductă cu fluid (apă) se poate transfera energie mecanică de la o sursă la un consumator, prin intermediul vibrațiilor.” (kmkz.ro)
George (Gogu) Constantinescu s-a născut la 4 octombrie 1881, la Craiova și a decedat la 11 decembrie 1965 la Coniston, Cumbria, Marea Britanie. Este cunoscut pe plan mondial ca inovator, inventator, om de știință și inginer român.
Gogu Constatinescu a fost cel care a dezvoltat și aplicat Teoria Sonicității, o nouă știință referitoare la transmiterea puterii prin lichide, solide, sau gaze.
Este omul care a inventat dispozitivul de tragere sincronizată a tirului mitralierelor de bord printre palele elicei pentru avioanele din Primul Război Mondial. La 29 martie 1920, ziarul „The Times” publica: „Vice Mareșalul Sir John Maitland a prezidat sâmbătă o prelegere a domnului Gogu Constatinescu în Sonicitate (transmiterea puterii prin vibrații), dată la Politehnică, sub auspiciile unei serii de prelegeri pentru profesori ai Consiliului Ținutului Londrei. Sir John Maitland a spus că datorită d-lui Constatinescu și dispozitivului de tragere pe care l-a inventat, noi am deținut supremația peste germani în aer, așa cum am făcut-o”.
Cu peste 400 de brevete de invenţii înregistrate de-a lungul vieţii sale, unele dintre ele patentate în SUA, Danemarca, Elveția, Austria, Germania, Marea Britanie, Franța, România, precum și altele, care nu au fost niciodată publicate, „Gogu Constantinescu este unul dintre cei mai prolifici inventatori români din toate timpurile. Printre ideile sale cele mai cunoscute se numără un dispozitiv de perforare a rocilor şi un strămoş al transmisiei automate cu variaţie continuă de astăzi.” (promotor.ro).
A proiectat și construit „Convertorul Gogu Constantinescu”, prima cutie de viteze automată, pentru automobile și locomotive, fără ambreiaj și roți dințate, bazată pe efectul inerțial al maselor în mișcare.
Recunoașterea lui Gogu Constantinescu pe plan internațional este atestată și printr-un tablou publicat de revista britanică „The Graphic” în anul 1926, în care sunt prezentate personalități științifice ale vremii.
foto: de la stânga la dreapta și de sus în jos: Einstein, Kelvin, Alexander Graham Bell, Edison, Joseph Lister, Oliver Lodge, Gogu Constantinescu, Marconi, Ch. Parsons, J.J. Thomson, James Dewar, William Ramsay, D. Wright, Donald Ross, Marie Curie, Ernest Rutherford, Joseph Larmor.
A fost printre primii care a folosit betonul-armat în construcția clădirilor din România, printre care se numără: Cazinoul din Constanța, Castelul de apă de la Periș, podurile de peste râul Siret de la Adjud, Răcătău, Roman, Palatul Patriarhiei, Hotelul Athénée Palace, Marea Moschee din Constanța (Moscheea Carol I); a gândit primul Hidroglisor care a fost materializat în jurul anilor 1970 de către ruși; a demonstrat efectul termic al sonicității prin realizarea primului calorifer sonic, și lista nu se termină aici.
O sinteză de Mădălina Corina Diaconu
surse: The Times, The Graphic, wikipedia, kmkz.ro, promotor.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu