Hiram Bingham – omul care a (re)descoperit Machu Picchu

Cu toate că localnicii știau de secole despre uriașele ruine incașe din vârful muntelui, Hiram Bingham a intrat în istorie drept descoperitorul Machu Picchu și omul care a prezentat lumii aceste vestigii neprețuite.
Originar din Hawaii, Hiram Bingham a fost un explorator neobosit, cadru universitar și istoric al Americii de Sud. Mai târziu, a devenit politician și a ajuns guvernator în Connecticut și senator al Statelor Unite. Este considerat descoperitorul Machu Picchu, deși există dovezi că situl era cunoscut înainte de expediția lui Bingham din 1911.
Bingham s-a interesat prima dată de ruinele incașilor într-o călătorie în Chile, unde fusese delegat la Primul Congres Științific Panamerican. La întoarcere, trecând prin Peru, a fost încurajat de un localnic să viziteze ruinele precolumbiene din Choquequirao. Această vizită, care a avut loc în 1908, l-a uimit atât de mult pe Bingham, încât a descris-o într-o bună bucată din cartea „De-a lungul Americii de Sud” (1911), unde relatează despre călătoria lui de la Buenos Aires la Lima.
La întoarcerea la Yale, Bingham a convins universitatea să demareze o expediție în comun cu autoritățile peruane pentru a explora siturile incașe din regiunea Cusco. Expediția a pornit în 1911, cu Bingham ca explorator principal. Perspectiva căutării Orașului Pierdut al Incașilor era deosebit de interesantă pentru Hiram Bingham.
După ce a ajuns în orașul Cusco, Bingham s-a întâlnit cu Albert Giesecke, rectorul Universității Naționale San Antonio Abad. Giesecke a menționat că a întâlnit un țăran din partea locului, Melchor Arteaga, care menționa ceva despre niște ruine de mari dimensiuni situate pe o creastă înaltă, undeva lângă casa lui din Valea Urubamba.
La 19 iulie 1911, expediția lui Bingham a plecat din Cusco spre Valea Sacră, trecând pe la siturile megalitice Urubamba și Ollantaytambo, în căutarea ruinelor incașe din Vitcos.
Citește mai mult: Incredibilia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu