Cele mai frumoase verbe ale omenirii: Potlatch – un ceremonial ancestral (Video)

Nu vom tine un discurs lingvistic, ci doar amintim ca, in traditiile tuturor popoarelor, semnificatiile complexe si profunde ale unor verbe – ne referim asadar la elemente dinamice, concrete – precum a iubi si a darui, reprezinta superlativul absolut ce se poate alatura luminii si limpezimii fapturii umane.
Deloc intamplator, aceasta curatenie se regaseste cel mai bine in viata de zi cu zi a comunitatilor ce inca traiesc in respectul sacru pentru natura, pentru ceea ce au primit de la inaintasii lor si transmit generatiilor viitoare.
Cuvantul „potlatch”, in limba nativilor nord-americani chinook inseamna „a darui” si reprezinta un comportament cultural bazat pe sistemul oferirii simbolice reciproce de obiecte considerate a avea o valoare anume.
Astfel, persoana care raspunde la primirea unui astfel de cadou va alege sa ofere, la randul sau, ceva care sa fie evaluat cel putin la acelasi nivel.
Ceremonialul respectiv era practicat initial de triburile amerindiene din cele doua Americi, precum si de numeroase alte etnii din zona Pacificului, pana in India.
Este si un motiv care a stimulat, din nefericire, lacomia colonistilor europeni, ei gasind o metoda ideala de spoliere a indigenilor practicanti de potlatch, intrucat acestia din urma ofereau obiecte de aur si primeau in schimb nimicuri lucitoare, insa lipsite de o valoare reala.
In simplitatea lor, dar si cu o mentalitate bazata pe notiuni pe care azi le numim adevar, sinceritate, corectitudine si asa mai departe, nativii astfel inselati chiar credeau ca schimbul este echilibrat.
Citește mai mult: Magazin
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu