Misterul insulelor-fantomă

Oceanele lumii au fost şi sunt încă leagănul a nenumărate legende şi mistere, care au captivat oamenii încă din epoca primilor navigatori.
Una dintre enigmele încă nedezlegate, care continuă să frământe minţile celor curioşi, sunt “insulele fantomă”, care, de-a lungul secolelor au fost descoperite de navigatori, marcate pe hârţi, descrise în texte păstrate în arhive, ba chiar şi reproduse prin desene, unele extrem de detaliate, pentru ca apoi să se volatilizeze ca şi când nu ar fi existat niciodată.
ANTILLIA – paradisul dintre ape
Unul dintre cele mai vechi exemple de insule-fantomă este ANTILLIA, care a fost pomenită pentru întâia dată într-o legendă iberică: în timpul invaziei musulmane a Hispaniei, din anul 714 e.n., şapte episcopi creştini, împreună cu comunităţile lor, au fugit din calea dușmanilor, ca să-şi salveze vieţile. S-au îmbarcat pe mai multe corăbii şi au pornit-o pe întinsul Atlanticului, la întâmplare.
După ce au petrecut multă vreme pe mare, fără să găsească niciun refugiu, când aproape că pierduseră orice speranţă, au zărit, în sfârşit, la orizont, pământul visat: o insulă de mari dimensiuni, numită Antillia, descrisă ca fiind Paradisul, un loc unde toate lucrurile erau “pure şi binecuvântate”, iar “oamenii erau luminaţi şi învăţaţi”.
Refugiaţii au fost primiţi cu generozitate de băştinaşi, ba chiar celor şapte ierarhi li s-a permis să clădească şapte oraşe: Aira, Anhuib, Ansalli, Ansesseli, Ansodi, Ansolli şi Con. Hispanicii şi-au ars corăbiile, ca semn că Antillia era casa lor.
Din perspectivă geografică, Antillia a apărut pentru prima dată în anul 1424, când a fost introdusă pe harta întocmită de cartograful veneţian Zuane Pizzigano.
În acest document, Antillia figurează ca făcând parte dintr-un grup de patru insule din oceanul Atlantic, poziţionate la aproximativ 250 de leghe (circa 1390 km) la vest de Portugalia, şi la 200 de leghe (circa 1111 km) vest de arhipelagul Azore. Antillia a continuat să apară pe hărţile întocmite pe tot parcursul secolului al XV-lea.
De asemenea, într-o carte scrisă de istoricul spaniol Peter Martyr d’Anghiera şi intitulată De Orbe Novo, se vorbeşte despre un bărbat, care ar fi trăit pe insula Antillia şi care, ajuns cu o corabie în Spania, i-ar fi furnizat lui Cristofor Columb informaţii preţioase despre geografia Atlanticului, înainte ca faimosul navigator să pornească în legendara sa expediție.
Ulterior, relatările privind Antillia au devenit din ce în ce mai rare, iar corăbierii din secolele următoare nu au mai găsit nici urmă din insula paradisiacă, descrisă de vechea legendă iberică.
SATANAZES – insula albastră
Cunoscută şi sub numele de MÂNA LUI SATAN sau INSULA SFÂNTULUI ATANASIE, a fost înregistrată oficial, pentru întâia dată, prin introducerea ei în harta lui Zuane Pizzigano, făcută în 1424. Cartograful veneţian a plasat Satanazes la vest de Azore şi de Portugalia şi la nord de misterioasa Antillia.
A fost descrisă ca o insulă de mari dimensiuni, de formă aproximativ dreptunghiulară, marcată cu numeroase golfuri şi cinci sau șase aşezări umane. De asemenea, în toate relatările se spunea că Satanazes era o “insulă albastră”, deşi niciodată nu s-a înţeles din ce motiv a fost descrisă în acest fel.
Pe hărţile din secolul al XV-lea, sub Satanazes se scria că este “insula dracilor”, iar populaţia indigenă se numea Skraelings. La fel ca în cazul “vecinei” Antillia, nici Satanazes nu a mai fost găsită de navigatori, începând din secolul al XVIII-lea încolo.
Citește mai mult: Formula AS
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu