Copii geniali care au intrat în istoria omenirii

„Copiii nu sunt niciodată mai serioşi ca atunci când se joacă.”– Michel de Montaigne. Multe din lucrurile care ne înconjoară poartă marca unor copii geniali şi poate că lumea nu ar fi fost niciodată la fel fără ei.
Deşi pentru aceştia viaţa nu a fost uşoară, copilăria nu a fost copilărie, meritul extraordinar de a putea schimba reguli, mentalităţi, tipare, de a inova şi, în ultimă instanţă, de a face istorie, trebuie celebrat. Să ne amintim, de Ziua Internaţională a Copilului, doar câţiva din zecile de copii geniali ai omenirii.
Iulia Haşdeu
Iulia Haşdeu, fiica savantului şi scriitorului Bogdan Petriceicu Haşdeu, a fost copilul genial al culturii române. La opt ani neîmpliniţi Iulia a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare.
La 11 ani a absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti şi a plecat la studii la Paris.
A fost prima româncă care a studiat la Sorbona, studiu început la 16 ani, uimindu-şi profesorii. Avea o minunată voce de soprană, picta, avea un talent deosebit la limbi străine şi era interesată de filosofie. A scris preponderent poezie, dar şi piese de teatru, poveşti şi povestiri.
La 29 septembrie 1888, Iulia Haşdeu a murit de tuberculoză, la doar 18 ani. Tatăl Iuliei, foarte afectat de moartea ei, a construit, în memoria acesteia, un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Haşdeu.
Se presupune că atât castelul de la Câmpina cât şi cavoul Iuliei de la Cimitirul Bellu au fost construite după directivele riguroase ale acesteia, transmise în cadrul unor şedinţe de spiritism.
Citește mai mult: Rador
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu