Misterele scrierilor antice pierdute care vorbeau despre daci. Cum au dispărut definitiv sute de manuscrise preţioase

Istoricii au identificat aproape 300 de autori antici ale căror scrieri s-au referit la strămoşii noştri. Cele mai multe dintre ele au pierit înainte de a fi cunoscute, lăsând doar mărturii despre existenţa lor.
Sute de scrieri despre viaţa dacilor au fost distruse încă din Antichitate. Se cunoaşte existenţa lor din mărturiile unor istorici ai acelor vremuri, dar soarta lor a fost nefastă: scrierile au ars o dată cu bibliotecile şi colecţiile antice în care au fost păstrate, s-au distrus prin trecerea timpului, ori au fost distruse deliberat împreună cu copiile lor sau au pierit o dată cu autorii lor, savanţi ai mileniilor trecute.
Existenţa unor astfel lucrări a dat naştere unor adevărate teorii ale conspiraţiei, în care se susţine că multe dintre ele nu au fost distruse, ci doar ascunse în diverse locuri misterioase.
Alexandru Papadopol Calimah, un cărturar din secolul al XIX-lea a fost primul român care a inventariat scrierile pierdute despre daci, geţi şi Dacia. A numărat aproape 300 de autori de opere literare vechi, unele cu numeroase volume, din care cele mai multe s-au pierdut cu totul.
Istoria Daciei, de Dio Chrysostomos
Filosoful stoic Dio Chrysostomos a trăit în vremea împăratului Traian, căruia i-a fost apropiat.
„Din scrierile sale s-au păstrat 80 de discursuri importante. „Acest Dio a scris o carte despre ţara noastră: Istoria Daciei. Flavius Filostratul, care a trăit şi a scris pe la 230 d.Hr., face menţiune de această scriere cu mare laudă”, informa Calimah, în volumul „Scrieri vechi pierdute atingătoare de Dacia” (reeditat la editura Dacica, 2007).
Cartea despre Dacia şi Tracia a lui Strabon
Strabon (n. 63 î. Hr. – d. 26 d. Hr.), un al istoric important al lumii antice, a relatat despre Zamolxis şi obiceiurile geţilor, în lucrarea sa Geografia. Nu a fost singura sa operă despre Dacia. „Marele geograf Strabon, pe la anii 26 î. Hr. a scris o carte despre Tracia şi Dacia, care nu o avem.Istoria sa în 47 de cărţi este cu desăvârşire pierdută”, informa savantul român Calimah.
Istoria Daciei, de Appian
Istoricul roman de origine greacă Appian a relatat în 24 de volume, create la mijlocul secolului al doilea, Istoria Romanilor. Jumătate dintre ele au fost pierdute. „Appian a scris o istorie a Daciei.
În prefaţa sa la scrierile sale istorice, el însuşi ne zice aceasta: <<… pe unii dintre geţii de dincolo de Istru, pe care romanii îi numesc daci… Scriu în funcţie de fiecare popor în parte astfel încât (lucrarea) va fi împărţită în cărţi după popoare>>.
Importanţa acestei istorii se dovedeşte din înseşi aceste cuvinte ale lui Appian. După încredinţarea ce ni se dă în Zonaras, Istoria Daciei se cuprindea în întreaga carte a XXII din scrierile istorice ale lui Appian”, informa Calimah.
Citeste mai mult: Adevărul
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Nu gotii, dar getii au fost cei care au facut sa cada Imperiul Roman, razbunandu-l pe Decebal.Ura romanilor fata de daci a fost atat de mare, ca la unul din soboarele apostolice bisericesti s-a decis ca in bilie sa nu fie nicio mentiune la daci si ulterior biserica romei a avut grija sa ascunda orice a fost legat de geto-daci, numindu-i „barbari”. Odata cu obtinerea independentei nationale si aparitia pe harta a Romaniei in 1878 biserica Romei din Austro-Ungaria a avut grija sa nu reapara un stat cu numele de Dacia, dar – invers – Romania si toata istoria Daciei romane si si a Daciei (Getiei) Mari a fost ascunsa, ca nu cumva romanii sa descopere ca ei sunt daci su nu romani.