Cea mai influenta si puternica femeie din istoria Imperiului Roman…

Eticheta care este pusa în dreptul împaratesei Theodora I a Bizantului este una foarte laudativa: „Cea mai influenta si puternica femeie din istoria Imperiului Roman”. Mai multi istorici antici care s-au ocupat de biografia ei si a sotului ei, împaratul Justinian I, i-au cladit o imagine suficient de obiectiva pentru ca posteritatea sa poata aduce elogii Theodorei.
Theodora s-ar fi nascut în Cipru, probabil în anul 500. Provenind dintr-o familie modesta, ea a avut un tata ilegitim si o mama cu nume necunoscut. Ioan din Efes, un istoric cu mai putina admiratie, ne povesteste cum Theodora a intrat de la o „varsta frageda” la un bordel din Constantinopol, unde a fost pusa sa lucreze pentru clientii saraci.
Atunci când a plecat din acel stabiliment, tânara Theodora nu a lucrat „pe cont propriu”, ci a preferat sa fie actrita – cu roluri în care tinuta sumara era obligatorie. Ulterior, ar fi fost luata drept concubina de un lider bizantin pe nume Hecebolus. Ar fi trait cu acesta la Tripoli, dar în urma batailor primite a fugit în Egipt si apoi s-ar fi întors la Constantinopol în 522, pe când avea 22 de ani. Aici, prin intermdiul unui om al lui Justinian I, este remarcata de împarat. Numai ca legea romana din acea perioada interzicea unei „actrite” sa devina împarateasa. Însa lui Justinian i s-a permis sa se casatoreasca cu Theodora în anul 525. Peste doi ani el avea sa devina împarat, iar sotia sa co-regenta, deci cu acces total la putere.
Salvarea domniei lui Justinian I
Desi mariajul lor nu a fost vazut cu ochi buni de unele persoane de la Curte, în anul 532 s-a petrecut un eveniment exceptional, care a dovedit cât de bine s-a adaptat Theodora rolului de suverana si cât de inteligenta a fost – desi prima calitate remarcata la ea a fost frumusetea. Revoltele violente din Nika au ajuns pâna la Constantinopol si amenintau tronul.
La un moment dat, victoriile rebelilor contra autoritatilor i-au determinat sa-l proclame neoficial împarat pe Hypatius. Atunci Justinian, speriat, a vrut sa plece cu oamenii sai în exil. Dar Theodora a patruns în Consiliul de Coroana si a tinut o cuvântare exceptionala, vorbind despre împaratul care stie sa-si apere tronul si nu sa fuga de teama.
Cuvintele ei mobilizatoare au convins, astfel încât împaratul a decis sa ramâna si sa-i trimita pe cei mai buni generali contra rebelilor. A rezultat un succes al suveranului si peste 30.000 de oameni au murit. Dupa ce Theodora i-a salvat Tronul, Justinian I i-a ramas profund recunoscator.
Împarateasa Theodora I s-a preocupat de soarta tinerelor fortate sa se prostitueze si a dat legi care interziceau astfel de bordeluri. Pentru fetele fara ocupatie, ea a înfiintat manastiri. Femeia adulterina nu mai era condamnata la moarte, ca pâna atunci… Theodora a murit la doar 48 de ani. (PAUL IOAN)
Sursa: Magazin
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu