Cunoaste lumea

Noutăți

Specialiștii din Buzău cultivă trei plante care pot înflori în zăpadă și se recoltează iarna. Despre ce este vorba?

  •  
  •  
  •  

Adevarul.ro: Există plante decorative sau aromatice care care pot fi recoltate chiar şi atunci când cele mai multe au intrat deja în perioada de repaus vegetativ. Acestea sunt rezistente la frig şi chiar înfloresc în zăpadă.

Cel puţin trei plante cultivate de specialiştii Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, toate aromatice, sunt recoltate şi în această perioadă. Este vorba despre tufele de cimbru, chimen şi ceai Mursalski, folosit cu succes în programul de pregătire al astronauţilor sovietici. Cercetătorii buzoieni au reuşit să aclimatizeze astfel de plante după ani de studii. Acesta este primul soi românesc obţinut la noi în ţară care a fost înscris spre omologare şi în anul doi formează tulpina floriferă şi formează seminţe.
Cimbrul este un arbust peren cu viaţă lungă. Frunzele mici, verzi-cenuşii, cu marginile curbate în interior, acoperă ramurile subţiri ivite din tulpinile lemnoase. Gustul cald şi înţepător şi aroma bogată a frunzelor fac din cimbru un condiment popular pentru o mulţime de preparate culinare. Cimbrul îşi păstrează aroma proaspătă şi la temperaturi negative. De la acesta se consumă seminţele. ”Vorbim de varietăţi de cimbru, cimbru de Siberia, saturea montana. Avem două varietăţi care s-au adaptat foarte bine la condiţiile pedoclimatice ale zonei noastre”, spune Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

Tot la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău este în curs de omologare una dintre cele mai valoroase plante medicinale din lume: Sideritis scardica, denumită în popor Mursalski chai. Planta poate fi folosită cu succes ca remediu natural împotriva bolilor de sterilitate, cardiace, a celor renale, digestive şi, cel mai important, în prevenţia bolii Alzheimer. Planta are o rezistenţă deosebită la temperaturile scăzute, precum şi la căldură, datorită rădăcinii sale puternice şi adânci.

În urma analizelor, s-a demonstrat că Mursalski chai (foto sus) are o compoziţie chimică deosebită, având cupru, zinc, magneziu, cobalt, fier, seleniu, calciu, precum şi sodiu şi potasiu. Din ea se obţin cele mai rafinate ceaiuri din lume, iar datorită proprietăţilor sale numeroase a fost folosită chiar în programul de pregătire a astronauţilor sovietici.

Citeste mai mult: Adevarul.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii